Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Ulovlig kapitalflukt og skatteparadis

Posted by Fredsvenn den august 3, 2012

Ulovlig kapitalflukt gir mindre inntekter til både fattige og rike land. Ti ganger mer forsvinner ut fra utviklingsland enn det som blir gitt i bistand. Ulovlig kapitalflukt over landegrenser er penger fra korrupsjon, kriminalitet og utbytte av lovlig virksomhet som ikke oppgis til beskatning. Pengenstrømmene er ofte skjult i skatteparadis.

Skatteunndragelse og hemmelighold hindrer rettferdig konkurranse, øker risiko på investeringer og undergraver ansattes rettigheter. Innsyn i skatteparadis og i selskapers transaksjoner er sentralt, men manglende regelverk og juridiske gråsoner gjør arbeidet for åpenhet vanskelig. Hvordan kan Norge bidra til mer åpenhet?

Myndigheter og organisasjoner kommer ofte til kort når selskaper skal stilles til ansvar ved økonomiske misligheter som skatteunndragelser, korrupsjon og terrorfinansiering. Komplekse selskapsstrukturer gjør det ofte umulig å finne ut hvem som står bak et selskap. Lag på lag av hemmelighold i selskaper skjuler egentlig eierskap.

Åpenhet kan oppnås forholdsvis enkelt ved at hvert land fører et register der selskap må oppgi den egentlige eieren bak selskapet. Dette er et krav som får stadig økt oppslutning internasjonalt.

Når selskaper flagger ut til stater som tilbyr utstrakt hemmelighold er det ikke bare en trussel mot skattegrunnlaget i de landene selskapene operer, men også for rettighetene til norske og utenlandske arbeidstakere.

Nye rapporter fra Tax Justice Network avslører at pengene gjemt i skatteparadis er langt høyere enn tidligere antatt og at global ulikhet øker.

Ifølge Tax Justice Network i sin nye rapport «The Price of Offshore Revisited» er minst 130.000 milliarder kroner gjemt bort av rike enkeltpersoner i skatteparadis. Tallet tilsvarer størrelsen på den amerikanske og japanske økonomien sammenlagt. Hvis beløpet hadde blitt skattlagt, ville det vært nok til å løse Eurokrisen og hatt stor betydning for utvikling i fattige land.

Rapporten antas å være den mest detaljerte og grundige studien noen gang gjort av finansielle verdier i skatteparadis. Tallene antas å være et konservativt anslag og inkluderer ikke verdier i eiendom, yachter og andre ikke-finansielle verdier eid gjennom strukturer satt opp «offshore». Undersøkelsen utført av tidligere sjefsøkonom i McKinsey & Co James Henry.

Rapporten får følge av studien «Inequality:You Don’t Know the Half of It», som viser at global ulikhet er mye skjevere enn tidligere tall har vist. Ifølge studien kontrollerer 0.001% av verdens befolkning over 30% av verdens finansielle verdier.

Land-for-land-standarden  (LLR), som innebærer at selskaper må rapportere om utbetalinger de gjør til myndighetene i de enkelte land hvor de driver sin virksomhet og er et stort skritt fremover for åpenhet i multiansjonale selskape, ble for første gang utviklet av Tax Justice Network i 2003.

Kravet dukket for første gang opp i norsk offentlighet tre år etter, i Attac sin skatteparadiskampanje. Siden har en lang rekke organisasjoner og andre støttet kravet. Sannsynligvis er det første gang en regnskapsstandard har vakt så stort engasjement.

De to siste årene har Changemaker og Kirkens Nødhjelp samlet inn underskrifter til støtte for LLR, og overleverte 38.500 underskrifter til finansminister Sigbjørn Johnsen. De laget en fanklubb for «Siggy» i det håp at Siggy ikke skuffer dem. Siggy Johnsen brukte anledningen til å gi Markus Nilsen, lederen for Changemaker, en stor klem, og annonserte den 20. juni lovnaden om at Norge vil innføre LLR i Norge innen 1. januar 2014.

Kravet fra flere organisasjoner er at LLR må utvides slik at det også blir mulig å se overskudd og skatt i hvert enkelt land. Dette er viktig for å vite om selskaper kunstig flytter overskudd til skatteparadis og lavskattland. Slik overskuddsflytting er den største årsaken til kapitalflukt fra fattige land, og utvidet LLR vil være et viktig skritt på veien for å sikre at internasjonale selskaper betaler riktig skatt i landene de opererer.

Johnsen har tidligere uttalt at det kan være aktuelt for Norge å utvide LLR. Nå følger Johnsen opp med å si at «Norske myndigheter vil nå arbeide overfor EU for at det utvikles et så godt og robust LLR-regelverk som mulig i EU».

Tax Justice Network – Norge og Skatterevisorenes Forening, i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus, arrangerer «KAPITALFLUKTKONFERANSEN 2012 – Skjulte pengestrømmer, skatteparadis og korrupsjon» den 15.-16. november 2012 på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Kapitalfluktkonferansen 2012

Tema: Skjulte eiere

130.000 milliarder i skatteparadiser

Hemmelighold truer arbeidstakers rettigheter

Finansministeren klemmer til for åpenhet

Kunne betalt eurokrisa

23 Statoil-selskap i amerikansk skatteparadis

Refser regjeringens skatteparadis-politikk

Milliardjuks med skatt i utlandet

Penger lukter ikke

Ikea’s former CEO regrets Ikea’s use of tax havens

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: