Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Slutten på sivilisasjonen – slik vi kjenner den?

Posted by Fredsvenn den august 7, 2012

Life at the End of Empire

THRIVE: What On Earth Will It Take?

Den største krisen vi står overfor nå er den vi har skapt selv. Ifølge den britiske forskeren, oppfinneren og miljøforkjemperen James Lovelock er jorda syk og jordgudinnen Gaia slynger ut sitt raseri mot mennesket og vil straffe vår sivilisasjon.

Også sumererne hevdet dette i sin historie om Noa. Den store floden var blitt skapt av guden EN.LIL (vindens gud), som forbannet over menneskers dårlige handlinger, for på den måten å bli kvitt menneskeheten en gang for alle. Den gangen var det guden EN.KI (jordens gud og skaper av sivilisasjonen) som reddet oss. Men ved å gjøre dette brøt EN.KI sin avtale med EN.LIL, som derfor ble sint. En ny avtale ble laget mellom de to gudene – og i denne sverget EN.KI på at han neste gang ikke skulle hjelpe menneskene.

James Lovelock, Gaia-teoriens far, var den som først så hvilken effekt menneskeskapte klimagasser har på jordkloden. Dette på grunnlag av at han  mens han jobbet for NASAs Mars-prosjekt på 1960- og 70-tallet studerte ulike gasser på andre planeter i solsystemet.

Lovelock, som er utdannet som kjemiker og lege, ble i april 2007 den første innehaveren av det nyopprettede ”Arne Næss Chair in Global Justice and the Environment” på Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Nøyaktig ett år etter ’The Revenge of Gaia’ kom FNs klimapanel, IPCC, med sin første delrapport. Den satte verden på hodet. Nå var det helt klart at klimautviklingen var menneskeskapt.

Grunntanken bak Gaya-teorien fra slutten av 60-tallet er at planeten Jorda er en selvregulerende organisme, som er i stand til selv å justere den kjemiske balansen i atmosfæren og å holde oppe de nødvendige forutsetninger for biologisk liv.

Men det finnes grenser for jordas tåleevne. Lovelock hevder nå at vi mennesker, med våre utslipp av klimagasser, langt på vei har gjort det umulig for Jorda å gjenerobre denne livsnødvendige balansen.

Jorda er alvorlig syk. Global oppvarming er som en dødelig febersykdom. Sykdommen er ute av vår og jordas kontroll fordi vår kunnskap om sykdommen – la oss kalle den klimafeber – er begrenset og fragmentarisk.

«Vi kan allerede være forbi ”point of no return” for vår sivilisasjon. Selv om vi skulle kunne stoppe alle klimagassutslipp med øyeblikkelig virkning vil det likevel ta jorda over 1000 år å restituere seg – hvis den i det hele tatt ville klare det», hevder Lovelock.

«Vi har alt passert the point of no return. Det er ikke lenger mulig å stoppe den globale oppvarmingen. Skal vi redde vår sivilisasjon, må vi starte nå», legger han til.

James Lovelock tror vi går en tid med sult, krig og store migrasjoner i møte og at antallet mennesker på Jorden vil reduseres til maks én milliard mennesker mot slutten av dette århundret.

«Vi må regne med at Gaia vil ha feber i kanskje så mye som 100 000 år, det vil si at klimaet stabiliserer seg på et betydelig varmere nivå enn det vi har vært vant til i menneskehetens historie», hevder Lovelock.

«Det vil virke mot sin hensikt å kutte utslipp av karbondioksid dramatisk nå. I stedet bør vi redusere jordbruket mest mulig. Ved å fjerne naturlige økosystemer og dyrke jorda, har vi bidratt sterkt til å ødelegge Jordens evne til å regulere klimaet», sier han.

Derfor er det meningsløst å bruke begrepet bærekraftig utvikling framover. Vi må heller snakke om en bærekraftige retrettmuligheter.

Klimapanelet hevder nå at utviklingen er langt mer dramatisk enn det tidligere rapporter har varslet om. Det som nå hevdes om klimastatus, er langt på vei det samme som Lovelock varslet om i ’The Revenge of Gaia’.

Det er nå på tide å ikke kun bevege seg fremover – i gal retning – men å connecte med oss selv, våre medmennesker og vår planet. Vi vet hvem vi er og hvor vi kommer fra. Det er på tide å søke innover igjen.

Det er selvsagt gøy og lærerikt å utforske andre planeter, men vi må først og fremst konsentrere oss om vår egen. Vi har utviklet oss fra vår barndom og gått inn i ungdommen, men det er nå på tide å tre inn i voksen alder. Vi må skape en grønn og bærekraftig politikk.

Det trenger ikke å være en motsetning mellom å søke ut i rommet og å utvikle en bærekraftig sivilisasjon, men det primære må være på nytt å leve i balanse med naturen. Hvis det å utforske rommet kan hjelpe oss i å skapt et bedre balansert samfunn så gjerne for meg.

Gaia-teoriens far spår klimakatastrofe før år 2100

Alert: ‘Gaia’ scientist James Lovelock reverses himself

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: