Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Den 14ende kongressen i Basic Income Earth Network (BIEN): Veier til borgerlønn

Posted by Fredsvenn den august 17, 2012

Når det kommer til borgerlønn så er dette noe enkelte Occupy aktivister arbeider for, men som vi ikke har tatt noen avgjørelser på, noe vi strengt tatt ikke har gjort til andre politiske saker heller. I tillegg kommer at ting som blir bestemt gjennom konsensus også kan endre seg – det er samarbeidet som står i fokus og ikke de konkrete enkeltsakene.

Borgerlønn en betegnelse på en økonomisk ytelse til alle innbyggere i et samfunn, et minimumsbeløp som utbetales uavhengig av sosial status. Motivasjonen for å innføre borgerlønn kan for eksempel være et ønske om at ingen fortjener å sulte eller fryse. Tanken bak er ganske enkelt at alle samfunnsborgere uten hensyn til hvordan de velger å leve sitt liv, skal være garantert et økonomisk eksistensminimum. Dette som en slags medfødt rett, en menneskerettighet.

Frem til for et tiår siden var borgerlønn primært et reformforslag for å restrukturere rike velferdsstater i Vesten. I mange av disse landene har det pågått et tema for akademisk forskning og offentlig diskusjon. Industrialiserte land, slik som Tyskland, USA, Canada, Australia, New Zealand og Japan, er det mange akademikere, NGOer, politikere og andre som oppfordrer til innføring av borgerlønn.

Tyskland har en sterk borgerlønnbevegelse med flere aktive grupper, medieoppmerksomhet i aviser og TV programmer og foredrag og diskusjoner rundt om i landet. Innen de de største politiske partiene i Tyskland er det grupper og individer som offentlig støtter borgerlønn. Mer enn 50.000 tyske borgere har signert en elektronisk underskriftskampanje til det tyske parlament hvor de ber om innføringen av borgerlønn.

Vi lever i et turbokapitalistisk samfunn. Pga dagens økonomiske system er arbeid til alle og full sysselsetting hverken ønskelig eller oppnåelig. Borgerlønn vil i langt større grad enn dagens trygdeytelser bidra til at de som faller utenfor får leve et liv i verdighet og med nødvendig innflytelse over sin livssituasjon. Videre trenger vi en ny generasjon politikere som er vidsynte nok til å kunne forestille seg at det er mulig for mennesker å bidra til fellesskap, samt leve vitale og meningsfylte liv uten å delta i det ordinære arbeidslivet.

I 1984 ble det i England etablert en forskningsgruppe, Basic Income Research Group (BIRG), senere Citizen’s Income Researh Group (CIRG), som i 1986 var en av initiativtakerne til dannelsen av det europeiske nettverket av borgerlønnsforskere, Basic Income European Network (BIEN), som i 2004 ble til Basic Income Earth Network (BIEN).

BIENs sekretariat har vært Walter Van Trier (1986-1994), Philippe Van Parijs (1994-2004) og David Casassas (2004- ). Andre sentrale personer inkluderer Gunnar Adler-Karlsson (Sverige), Götz Werner (Tyskland), Saar Boerlage (Nederland), Herwig Büchele (Østerike), André Gorz (Frankrike), Michael Hardt, Antonio Negri, Charles Murray (USA), Keith Rankin (New Zealand), Daniel Raventós (Spania), Osmo Soininvaara (Finland), Guy Standing (Storbritannia), Eduardo Suplicy (Brasil)og Walter van Trier (Belgia).

I 1968, James Tobin, Paul Samuelson, John Kenneth Galbraith sammen med 1200 andre økonomer signerte et dokument som oppfordret den amerikanske kongressen til å introdusere et system for inkomstgaranti og støtte. I presidentkampanjen i 1972 hadde senator George McGovern et opprop for en såkalt ”demogrant” som lignet på borgerlønn.

I 1973 skrev Daniel Patrick Moynihan The Politics of a Guaranteed Income hvor han tilrådet borgerlønn og diskuterte Richard Nixons GAI forslag. Mike Gravel, tidligere amerikansk kongressmedlem og presidentkandidat, tilråder skatterabatt betalt som en månedlig sjekk fra regjeringen til alle borgerne. Nobelprisvinnere i økonomi som støtter borgerlønn inkluderer Herbert Simon, Friedrich Hayek, James Meade, Robert Solow og Milton Friedman.

I sin bok Full employment regained? hevder James Meade at en gjenkomst av full sysselsetting kun kan bli oppnådd viss arbeidere selger sin arbeidskraft at a lav nok pris, slik at den nødvendige lønnen for ufaglært arbeid ville være for lav til å generere en sosialt ønskelig fordeling av innkomst og at en borgerlønn derfor ville være nødvendig. Marshall Brain argumenterte i sin bok Robotic Nation at den økende automatiseringen på arbeidsplassen til slutt ville ta over for en stor prosent av arbeiderne og at et årlig stipend ville være nødvendig for å opprettholde økonomien. Jeremy Rifkin kom med en tilsvarende konklusjon i sin bok The End of Work.

Men på tross av at mange gjennom tiden både har argumentert og arbeidet for det så har finnes det hittil ikke noe eksempel på land som har innført borgerlønn selv om delstaten Alaska har hatt en form for borgerlønn siden 1977.

Men borgerlønn er ikke kun relevant for rike land med et vellutviklet velferdssystem. Ideen har nå ekspandert til utviklingsland i Sør, som faktisk ser ut til å ta ledelsen når det kommer til debatten og innføringen av borgerlønn. Bistand, økonomisk vekstpolitikk og andre measures har mislykkes i å takle fattigdom på en effektiv måte. Hundrevis av millioner av mennesker lider ennå fra fattigdom og sult. Basert på den nåværende politikken vil fattigdom fortsette å eksistere i tiårene som kommer. Man søker derfor etter alternativer.

I Brasil, Namibia og Sør Afrika blir borgerlønn av mange nå ansett som den beste måten å ende absolutt fattigdom. Brasil er det første landet i verden som har innført en lov som oppfordrer til en gradvis innføring av borgerlønn. I Sør Afrika og Namibia forsøker fagforeninger, kirker og mange NGOer å overbevise sine regjeringer om å innføre borgerlønn. Og i Namibia har Basic Income Grant Coalition utført et to-års langt pilotprosjekt. Og de positive resultatene har overgått forventningene.

Den 14ende kongressen i Basic Income Earth Network (BIEN)

Hvert andre år samler forskere, akademikere og politikere fra ulike deler av verden seg for å diskutere alternativer som kan føre til innføring av et elementært prinsipp om sosial rettferd: garantien for en minsteinnkomst. Ideer, erfaringer og nye former for offentlig politikk blir adressert av spesialister og flere gjesteforelesere.

Den 14ende kongressen til Basic Income Earth Network (BIEN) vil finne sted fra den 14.-16. september ved Wolf-Ferrari-Haus i Ottobrunn i nærheten av Munchen. Kongressens hovedtema er måter å oppnå borgerlønn på.

SOUTH AFRICA: Protesters demand Basic Income Grant

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: