Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Julian Assange: Ekvador gir asyl til Julian Assange – men hvordan innfri det?

Posted by Fredsvenn den august 17, 2012

Music: Wikileaks Tribute

Wikileaks – the album: read our verdict

Julian Assange

Ekvador har gitt asyl til Wikileaks grunnlegger Julian Assange to måneder etter at flyktet til deres ambassade i London. Torsdag ettermiddag kunngjorde den ecuadorianske utenriksministeren at landet er villig til å gi lekkasjenettstedets grunnlegger asyl, men britiske myndigheter sier at de på ingen måte vil tillate at Assange forlater landet. «Vi vil ikke gi Assange noen mulighet til forlate landet», sier Storbritannias utenriksminister William Hague.

Julian Assange: Ecuador grants Wikileaks founder asylum

PÅ VAKT:Britiske politimenn står foran den ecuadorianske ambassaden i London torsdag 16. august. I dag ble det klart at Ecuador har innvilget politisk asyl til Julian Assange, bekreftet utenriksministeren Ricardo Patino. Foto: Kerim Okten / EPA

PÅ VAKT:

Britiske politimenn står foran den ecuadorianske ambassaden i London. Slik situasjonen er nå risikerer han å bli arrestert i det øyeblikket han forlater den ekvadorianske ambassaden i London.

Britiske myndigheter har truet med å storme Ekvadors ambassade i London for å hente Assange med makt, noe Ekvadors utenriksminister Ricardo Patiño har reagert sterkt på.

«Vi mottok i dag en trussel fra Storbritannia, en klar og skriftlig trussel om at de kan komme til å storme vår ambassade i London dersom Ekvador nekter å utlevere Julian Assange», sier han.

Britene ser det som sin plikt å utlevere Assange til Sverige. En talsmann for britisk UD bekrefter at man fra britisk side forbeholder seg retten til å storme Ekvadors ambassade for å hente ut Assange med makt, men at en slik beslutning ennå ikke er tatt.

«I henhold til britisk lov kan vi på en ukes varsel ta oss inn i lokalene. Ambassaden vil da ikke lenger ha diplomatisk beskyttelse», sier talsmannen.

Guardian: Julian Assange

Julian Assange: can Ecuador’s embassy be stripped of its diplomatic status?

Julian Assange asylum row puts UK in catch-22 situation

Julian Assange asylum: Britain will not give safe passage, says William Hague – video

Julian Assange asylum offer leads UK and Ecuador into diplomatic row

Ecuador grants Assange political asylum

Ecuadoreans back Rafael Correa’s decision to offer Julian Assange asylum

From Stockholm to Knightsbridge – and then Quito?

Assange can be arrested in Ecuador embassy, UK warns

Ecuador has its sovereignty too

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/c0.0.403.403/p403x403/527878_490481204313446_1937553458_n.jpg

Julian Assange ‘doing all right’ amid Ecuador asylum row

Julian Assange: how WikiLeaks founder could leave Ecuador’s London embassy

Assange watch: video updates from outside Ecuador’s embassy in London

Flere viste sin støtte til Julian Assange utenfor den Ecuadorske ambassaden i London (Foto: WILL OLIVER/Afp)

«Dersom britiske myndigheter står i veien for Wikileaks-grunnlegger Julian Assange sitt asylopphold i Ecuador, vil han anke til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg», sier den spanske advokaten Baltasar Garzon, som er med å forsvare Assange.

Ifølge Garzon må Storbritannia forholde seg til Flyktningkonvensjonen og respektere den overhengende risikoen med at Assange er et offer for politisk forfølgelse.

Ekvadors utenriksminister Ricardo Patiño understreket på en pressekonferanse i dag at Assange etter slik de ser det, kan være offer for politisk forfølgelse, brudd på pressefriheten og misbruk av hans rettigheter.

På pressekonferansen i Quito sa Patiño at Assange risikerer politisk forfølgelse om han utleveres fra Sverige til USA.

Det brygger opp til full diplomatisk krise mellom Ekvador og Storbritannia på grunn av saken rundt Julian Assange som søkte tilflukt i ambassaden til det latin-amerikanske landet i London.

«Jeg er takknemmelig og skylder det ecuadorianske folk, presidenten Rafael Correa og hans regjering. Det var ikke Storbrittania eller mitt hjemland, Australia, som stod opp for å beskytte meg mot politisk forfølgelse. Det var en modig av en latinamerikansk nasjon», uttaler Assange i en pressemelding.

Saken er at Storbritannia vil utlevere Assange til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep. Assange frykter at dersom han utleveres til Sverige, vil han bli sendt videre til USA. Der kan han bli tiltalt og straffet for å ha publisert hundretusenvis av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

Amerikanske myndigheter sier de ikke har forsøkt å presse Storbritannia til å pågripe og utvise WikiLeaks’ grunnlegger Julian Assange. Men kan man ha tillitt til dette?

Da Wikileaks begynte å lekke de over 250.000 amerikanske ambassadedokumentene i februar 2010 kalte utenriksminister Hillary Clinton det «et angrep på amerikanske utenrikspolitiske interesser», «et angrep på det internasjonale samfunn» og hevdet at «det setter folks liv i fare, truer vår nasjonale sikkerhet og undergraver vår innsats for å jobbe med andre land for å løse felles problemer».

Senere innrømmet det amerikanske forsvarsdepartementet at de ikke kunne vise noen saker hvor lekkasjene hadde satt menneskeliv i fare.

Fra opposisjonen kom uttalelsene om den australske Wikileaks-redaktøren i krassere ordelag.

Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin hevdet Assange var en «antiamerikansk operatør med blod på hendene» og spurte «hvorfor blir han ikke jaktet ned og drept med samme hast som al-Qa’ida- og Taliban-ledere». Andre kandidater til som republikanernes representant ved presidentvalget uttalte seg også i sterke vendinger.

Republikaneren Mike Huckabee mente Assange burde bli henrettet for «forræderi», Newt Gingrich sa han burde bli behandlet som en fiendtlig stridende, mens Bob Beckel, en kommentator på den konservative nyhetskanalen Fox News meddelte at «jeg er ikke for dødsstraff … så da er det bare én ting å gjøre: å skyte jævelen illegalt».

Fra offisielt amerikansk hold har det vært stille rundt Assange lenge, men mannen som er mistenkt for å ha lekket de amerikanske ambassadepapirene til Wikileaks, Bradley Manning, har sittet fengslet siden mai 2010 uten dom. Eksperter regner også med at storebror i nord har lagt et massivt press på det lille søramerikanske landet.

Ekvador har sammenkalt landene i Unionen av søramerikanske land (UNASUR), som består foruten Ekvador av Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay og Venezuela, for å diskutere Julian Assange-saken. Møtet, som vil foregå på ministernivå, blir holdt i Ekvadors største by Guayaquil søndag.

Assange annonserte i dag at han vil vise seg offentlig og komme med en uttalelse søndag klokken 14 utenfor den ecuadorianske ambassaden i London. Han har ikke vist seg offentlig siden mars, opplyses det på Twitter-kontoen til Wikileaks.

Julian Assange is right to fear US prosecution

Assange annonserer at han vil vise seg offentlig

Wikileaks: – Modig med Assange-asyl

Assange vil anke til Strasbourg

Storbritannia vil stoppe Assange

Wikileaks: – Modig med Assange-asyl

Kaller inn Ecuadors ambassadør

– Det er fantastiske nyheter

Assange får politisk asyl i Ecuador

Britene kan ikke storme ambassaden

– Truer med å storme ambassade

– Falsk rapport om Assange-asyl

Assange kan få svar på asylsøknad

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: