Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Afghanistans president på offisielt besøk: La oss hilse ham velkommen!

Posted by Fredsvenn den september 9, 2012

Afghanistans president Hamid Karzai, kommer på offisielt besøk til Norge 13. -14. september. Statsminister Jens Stoltenberg er vert for besøket. Fredag 14. september vil presidenten ha bilaterale samtaler med statsminister Stoltenberg, etterfulgt av en felles pressetilgjengelighet. La oss møte ham velkommen 🙂

New York Times skrev i mai 2009 at det gikk rykter på at Zalmay Khalilzad, en mann som har tjent seg rik på andres tragedie, ”kunne få en mektig, uvalgt posisjon i den afghanske regjeringen under en plan han var ved å diskutere med den afghanske presidenten Hamid Karzai” og at han hadde forsøkt å bli president av Afghanistan, men ikke klart å overholde tidsfristen for å melde seg på som kandidat. Men Khalizad benektet det hele. Realiteten var at han forsøkte å etterfølge hans nære venn Hamid Karzai, som i 2009 hadde vanskeligheter, men at han var redd for å ikke bli valgt av det afghanske folk. I stedet rigget han, med full viten fra FN, valget av Karzai.

Norge, som deltar like fult som en hvilken som helst annen krigsmakt, i Afghanistan krigen, har nå sluttet seg til koret av gratulanter etter at Hamid Karzai, som arbeidet innen oljesektoren og som nettopp derfor ble valgt ut av USA for å lede landet, ble erklært som vinner av presidentvalget i Afghanistan. Dette etter at opposisjonen, Abdullah Abdullah, har trukket seg på grunn av press og valgjuks. Mens det såkalte “internasjonale samfunnet” fordømmer Iran, så synes de tydeligvis at illegale valg med inkluderende valgjuks er godt nok i Irak og Afghanistan.

President Hamid Karzais, det tittulære leder for USAs okkuperte statsselskap, høyrehånd, Mohammed Zia Salehi, leder for Afghanistans nasjonale sikkerhetsråd, har blitt kritisert av afghanske og amerikanske tjenestemenn får å ha mottatt amerikanske CIA/State Department penger i mange år, som om ikke Karzai selv i lang tid har mottatt CIA/State department hvitvaskingspenger. Det bør være hevet over en hver tvil at Karzai forstår at han må arbeide for det amerikanske statsdepartements strategiske mål.

Andre viktige afghanere som har vært på CIAs lønningsliste inkluderer presidentens halvbror, Ahmed Wali Karzai, som har blitt mistenkt for å ha spilt en rolle i Afghanistans opiumshandel. Amerikanske tjenestemenn har ikke lagt press på Karzai for å avsette hans bror fra hans post som leder for Kandahar provinsråd. Amerikanske skattebetalere finansierer hele Afghanistans opiumshandel. Dette mens den sosiale sikkerheten i Afghanistan holdes nede.

Afghanistans president Hamid Karzai har gitt ordre om løslatelse av en rekke farlige kriminelle og narkohandlere som var tatt til fange av amerikanske styrker, viser den siste lekkasjen fra Assange og WikiLeaks. Ordrene om frigivelse vakte kraftige protester fra USA. Ifølge amerikanske tjenestemenn ble både Karzai og den afghanske riksadvokaten Muhammad Ishaq Alko gjentatte ganger de siste tre årene irettesatt for å tillate løslatelsene. Ifølge et dokument fra 2007 ble 150 av 629 fanger løslatt uten rettergang etter at de ble overført til afghansk varetekt.

”Begge autoriserer løslatelsen av fanger før rettssakene deres kommer opp og tillater at farlige personer går fri eller går tilbake til slagmarken uten noensinne å sette sin fot i en afghansk rettssal”, heter det i dokumentet fra USAs viseambassadør i Kabul, Francis Riccardione.

Toppdiplomaten Thomas Schweich, mannen som i to år arbeidet ved den amerikanske ambassaden i Kabul hvor han blant annet ledet USAs kamp med å bekjempe den enorme strømmen av narkotika fra Afghanistan og som nå er professor ved Washington-universitetet i St. Louis, tar nå et oppgjør med Hamid Karzai, mannen som med USAs hjelp ble innsatt som president etter at Taliban-regimet ble styrtet i 2001, og hevder at Karzai beskytter narkobaroner. ”Karzai har manipulert oss,” skriver Schweich i en større artikkel i The New York Times magazine. Opiumsproduksjonen i Afghanistan har skutt i været siden Taliban ble styrtet, og landet produserer i dag over 90 prosent av all heroin i verden

I Afghanistan er det tradisjon for at krigsherrer skifter side når vinden skifter retning. Og Karzai hørte jo til Taliban på 1990-tallet, før han hoppet av og ble USAs lakei. Nye målinger viser at flesteparten av afghanerne (55 prosent) vil at de amerikanske troppene skal trekke seg ut snarest mulig. Hvis Karzai skifter side kan amerikanerne, og med dem de norske styrkene, pakke sammen ganske raskt.

Washington Post forteller at ledende amerikanere i et møte forlangte at Karzai gikk fra sitt krav om at amerikanernes private leiesoldater (som det tidligere Blackwater) skulle forlate Afghanistan. Karzai ble sint og sa at Afghanistan har tre fiender – Taliban, USA og det internasjonale samfunn. Idet han stormet ut av møtet, sa han at hvis han skulle velge side i dag, ville han ha valgt Taliban. Karzai skal også ha truet amerikanske kongressrepresentanter med å gå over til Taliban.

Karzai’s choice for Afghan intelligence chief suspected of torture, trafficking

Hamid Karzai government under fire for oil deal with company run by cousin

Brother Karzai on CIA Payroll: Drugs, Spies, Controversy

Karzai’s brother corrupt drugs baron, WikiLeaks cables say

Ex-U.N. envoy: Karzai may have drug problem – World news

Hamid Karzai’s Ethical Governance: Pardon Drug Traffickers Caught With Over 260 Pounds of Heroin

Leaked Docs: Karzai Freed Connected Drug Dealers

Afghanistans modigste kvinne

Malalai Joya er en av Afghanistans ledende demokratiaktivister. Hun vokste, i likhet med millioner av andre afghanere, opp i flyktningleirer i nabolandene Iran og Pakistan. Som 20-åring vendte hun tilbake og tok opp kampen mot Taliban som leder for en kvinneorganisasjon i de to vestlige provinsene Herat og Farah.

Etter at Taliban var styrtet i 2001, kastet hun seg ut i politikken og ble to år senere valgt inn i storrådet Loya Jirga som skulle vedta landets nye grunnlov.

I desember 2003 gikk hun på talerstolen og holdt en kort tale som for alltid skulle forandre livet hennes. Joya langet ut mot krigsherrene i salen, og måtte etterpå skysses ut under tilrop og trusler.

I 2005 ble hun likevel, den yngste personen som noen sinne, valgt inn i den nye afghanske nasjonalforsamlingen, der hun fortsatte kampen mot krigsforbrytere, kriminelle og narkobakmenn, men hun ble suspendert på grunn av sin kritikk av krigsherrer og deres etterløpere i regjeringen i 2007. Siden har hun levd under konstante trusler mot sitt eget liv og har tilbrakt mye tid i utlandet.

Få afghanere er mer frittalende og kritisk til vestlige styrkers nærvær, til president Hamid Karzai og til Taliban, enn Malalai Joya. For dette har hun også måttet betale en høy pris. Hun har overlevd flere attentater og blitt kalt Afghanistans modigste kvinne. Myndighetene har tidligere tatt passet fra henne, men via venner har hun greid å skaffe seg et nytt. Også dette vil hun miste, dersom hun blir oppdaget.

Ifølge Malalai Joya er over 80 prosent av den afghanske nasjonalforsamlingen krigsherrer og krigsforbrytere. “Jeg må til dels leve under jorda når jeg er der, men jeg er ikke redd. Jeg har en jobb å gjøre, jeg skal rette søkelyset mot forbrytelsene til president Hamid Karzai og de folkevalgte”, sier hun, og fortsetter med å si at “Karzai er løpegutt for Vesten. Vi har ikke noe demokrati, vi har en ledelse som omverdenen har tvunget på oss. Dette er ikke folkevalgte, dette er en bande skammelige drapsmenn som beskytter hverandre og er fiender av demokratiet.”

Da hun under Globaliseringskonferansen i Oslo i fjor møttes til debatt med utenriksminister Jonas Gahr Støre for å diskutere om krigen i Afghanistan i virkeligheten er et korstog for vestlige verdier, spurte hun ”USA og deres allierte i ISAF har okkupert landet vårt. Jo flere soldater Vesten sender, desto verre blir sikkerheten. Hvordan kan dette ha seg?” ”Vestens allierte har nå sittet ved makten i sju år. Hvordan kan det ha seg at Kabul i løpet av denne tida er blitt en by av tiggere?” Ifølge henne er Norge ”et redskap for USA i Afghanistan.” Hun mener ”Amerikanerne er skyldige i krigsforbrytelser og norske soldater følger i deres fotspor.”

Hennes budskap til Støre var at ”Det er på høy tid å endre politikk, hente hjem norske soldater og gå sammen med Afghanistans virkelige demokrater.” Men Joya medgir at freden neppe vil senke seg over Afghanistan, dersom utenlandske styrker trekkes ut. ”Det kan ende med borgerkrig, men vi har alt en borgerkrig. Dersom USA og deres allierte trekker seg ut, så kommer sikkert dagens makthavere til å inngå en avtale med Taliban. Da vil vi i alle falle vite hvem som er hovedfienden”, sa Joya.

Malalai Joya – Afghanistans håp

En hegemons siste krampetrekning

CIA har betalt hele Afghanistans etterretning f.o.m 2002

Wikileaks: Afghanistan

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: