Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Den islandske pågående revolusjonen

Posted by Fredsvenn den september 12, 2012

Youtube – div: Her og Her


https://i0.wp.com/www.sott.net/image/image/s3/78964/full/iceland_protestors.jpg

Det har vært mye politisk uro på Island etter finanskollapsen i oktober 2008. Etter at bankene gikk konkurs var det masseprotester i Reykjavik i dagevis. De nådde sitt høydepunkt i januar 2009 i den såkalte kasserollerevolusjonen. Da ble det tent ild i sentrum, kastet steiner på Alltinget og politiet brukte tåregass mot den sinte folkemengden.

Etter disse hendelsene kollapset den brede koalisjonsregjeringen med Selvstendighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn), det store høyrepartiet, og Den sosialdemokratiske alliansen (Samfylkingin). Protestene førte til at sosialdemokratene ikke så noen annen utvei enn å danne mindretallsregjering med sosialistene i partiet De venstre-grønne (Vinstri-Grænir). Venstrepartiene fikk så flertall på Alltinget ved valget som ble utlyst kort tid senere. Dette er historiske begivenheter – for første gang på Island førte masseprotester til regjeringsskifte.

Etter kollapsen ble det holdt store folkemøter mange steder, og statsråder og alltingsrepresentanter som var modige nok til å møte opp, ble buet ut. Tilliten til politikere stupte, og den har ikke blitt gjenvunnet. De tradisjonelle partiene holder imidlertid ennå koken på Alltinget, der de driver med sin sedvanlige kjekling.

Under en folkeavstemning i mars 2010 stemte hele 93% av borgerne mot å betale gjelden. IMF fryste sine lån umiddelbart, men revolusjonen fortsatte. Med støtte fra sinte borgere lanserte regjeringen etterforskning mot dem som sto ansvarlige for finanskrisen, og Interpol satte ut internasjonal arrestordre mot eks-presidenten av Kaupthing, Sigurdur Einarsson, mens de andre impliserte bankerne flyktet fra landet.

Men dette var ikke nok. Islenderne besluttet seg for skrive en ny konstitusjon som ville frigjøre landet fra makten til den internasjonal finans og pengene. Man valgte 25 borgere blant 522 som ikke tilhører noe politisk parti, men som har blitt anbefalt av minst 30 borgere, til å skrive en ny konstitusjon.

Dokumentet har ikke blitt skrevet av en håndfull politikere, men har blitt skrevet på internett. Møtene har blitt streamed on-line og borgere kan sende sine kommentarer og forslag, og se dokumentet mens det formes. Konstitusjonen har blitt til gjennom denne direkte og deltagende demokratiske prosessen og vil bli gitt til parlamentet for godkjennelse.

Demonstranter i Spania veiver med det islandske flagget og roper i gatene “Todos somos Islandia” (Vi er alle islendere). De setter til og med det islandske flagget i sentrum av Plaza Espanha, som de har omdøpt til Plaza Islandia. Demonstrasjonene blir ført mot Spanias økonomiske politikk og lignende saker til dem som det har blitt protestert mot på Island. Og nå følger spanjolene opp med å skrive sin egen konstitusjon!

Klassekampen : Skriver grunnloven på nytt

Grunnlovsutvalget drøfter radikale endringer i grunnloven

Island prøver ut Facebook-demokrati

Velger «vanlige folk» for å lage grunnlov

Iceland’s On-going Revolution

Den politiske oppløsningens tid

America needs to go Icelandic on banksters

Demokrati og glede

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: