Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Ulandsseminaret «Latin-Amerika: Ny vår eller fremdeles bakgård?» – Tirsdag den 25.september på UiO

Posted by Fredsvenn den september 24, 2012

https://i0.wp.com/zaragozaciudad.net/alternativa/upload/20071111160523-america-latina-revolucion.jpg

Mediedekningen av Latin-Amerika har de siste årene fokusert på den såkalte venstrebølgen som har slått inn over regionen. Hugo Chávez og hans «Bolivariske revolusjon» blitt gjerne forstått som et symptom på økende «ressursnasjonalisme» og radikal omfordelingspolitikk i regionen som helhet.

I virkeligheten er dette lite karakteristisk for situasjonen. Politiske endringer i regionen har vært pragmatiske, gradvise og omstridte. De blir holdt tilbake av ideologiske forskjeller presidentene imellom og motstand fra eliter.

Venstredreiningen har kommet i kjølvannet av en lengre tid med relativ politisk stabilitet og demokratisering. Folkelig skepsis mot nyliberale reformer har gitt sosiale bevegelser, som ofte har eksistert i flere tiår, nok oppslutning til at kandidatene de støtter har kommet til makten.

Det politiske landskapet i Sør-Amerika har endret seg siden Hugo Chávez fikk makten i Venezuela i 1999. Chávez, Morales i Bolivia, Correa i Ecuador, Lula i Brasil, Bachelet i Chile, ekteparet Kirchner i Argentina og helt nylig Fernando Lugo i Paraguay, har kommet i posisjon ved hjelp av retorikk mot frihandel og amerikanske forsøk på innflytelse.

Land som Brasil, Venezuela og Ecuador har de siste årene hatt både økonomisk vekst og reduksjon i fattigdom. Venezuela, Cuba, Bolivia, Nicaragua og Ecuador er blant landene som er med i

Den bolivarianske alliansen for vårt Amerika, forkortet til og kjent som ALBA, en internasjonal handelsallianse som bygger på mellomstatlig samarbeid mellom latinamerikanske land når det gjelder sosiale, politiske og økonomiske spørsmål og som har vokst frem som alternativ til de tradisjonelle frihandelsavtalene.

Handel skal være et middel for å oppnå utvikling, ikke et mål i seg selv. De mer pengesterke statene skal hjelpe frem de fattigere gjennom gunstige ”bytteavtaler”, noe som står i kontrast til hvordan europeiske land nå prøver å løse sin økonomiske krise. Et annet eksempel på en annerledes politikk er Argentinas håndtering av gjeldkrise på 2000-tallet hvor de trosset IMFs råd om innstramminger.

Regionen motsetter seg i økende grad innblanding fra USA og Canada. Etter toppmøtet i Cartagena i april i år har organisasjonen OAS, hvor alle landene i Nord- og Sør-Amerika er med, blitt skjøvet til side ettersom de latinamerikanske landene i stedet satser på regionsorganisasjonen CELAC hvor USA og Canada ikke er medlemmer. Målet er å fremme latinamerikansk integrasjon fremfor handel med landene i nord.

SAIH og SUM inviterer i samarbeid med Latin-Amerikagruppene (LAG) til Ulandsseminaret «Latin-Amerika: Ny vår eller fremdeles bakgård?» tirsdag den 25.september klokka 17.15-19.00 i auditorium 7 på det Samfunnsvitenskapelige fakultet, UiO.

Seminaret tar sikte på å belyse disse utviklingstrekkene og å diskutere hvilken relevans de kan ha for Europa. Hvilke kritiske spørsmål kan stilles til denne utviklingen? Er for eksempel statene i stand til å følge opp disse ambisjonene? I hvilken grad står Latin-Amerika på egne ben økonomisk?

I panelet: 

Benedicte Bull, førsteammanuensis ved Senter for uvikling og Miljø, SUM, UiO

Peter Gitmark, Stortingsrepresentant for Høyre og Høyres bistandspolitiske talsmann

Heidi Lundeberg, daglig leder i Latin-Amerikagruppene

Alberto Valiente Thoresen, programrådgiver i SAIH (Ordstyrer)

Latinamerikanske land går i økende grad egne veier for økonomisk utvikling. Dersom du lurer på hvordan disse landene løser økonomiske kriser og hva disse løsningene betyr for Europa er dette seminaret på det sterkeste anbefalelsesverdig.

Det vil bli servert frukt og kaffe på seminaret.

Vel Møtt!

Latin-Amerikas omstridte «revolusjon»

Latin-Amerikagruppene i Norge

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: