Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Ulikhetens pris

Posted by Fredsvenn den oktober 3, 2012

Mitt Romneys viste ingen nåde med sin kommenter om at han ikke ønsket å bry seg med de «47 prosent av amerikanerne som ikke betaler føderal inntektsskatt», og som mente de hadde rett på «mat, bolig og helsetjenester». Romney så dermed bort fra at to tredjedeler av dem faktisk betaler inntektsskatt på delstatsnivå, og at pensjonistene og de lavtlønte som ikke betaler noen form for inntektsskatt bare utgjør 18 prosent av befolkningen.

Romneys uttalelse framstår som ganske hjerterå i lys av den prekære situasjonen til store deler av landets befolkning. En rekke forskningsrapporter viser nå at den forventede levealderen til hvite amerikanere uten høyere utdannelse har sunket dramatisk de siste tiårene. Blant annet som et resultat av manglende helseforsikring, kunne hvite menn i 2008 forvente å leve tre år kortere enn i 1990, og for hvite kvinner har fallet vært på hele fem år, skriver New York Times. «What we’re looking at is a clear demonstration of the fact that high inequality isn’t just unfair, it kills», skriver økonomen Paul Krugman.

Nedgangen «minner om det katastrofale fallet på syv leveår som russiske menn opplevde i årene etter Sovjetunionens kollaps», påpeker den britiske forskeren Michael Marmot.

Mitt Romneys utrettelige lovnader om lavere skatter, og særlig for de aller rikeste, vil neppe føre til bedring. En ny rapport fra uavhengige Congressional Research Service, som går gjennom effektene av skattekutt siden 1945, konkluderer med at «reduserte topp- og kapitalskatter de siste 65 årene ikke korrelerer med økonomisk vekst, sparing, investeringer eller produktivitetsvekst.» Økt inntektsulikhet er den eneste påviselige effekten av skattekuttene, konkluderer rapporten.

Guardian skriver om en ny rapport som viser at den konservative regjeringen i Storbritannia sin politikk vil føre til økende forskjeller det kommende tiåret, og at store deler av befolkningen vil være fattigere i 2020 enn de er i dag, mens de rike blir enda rikere.

Hvorfor dette er et problem, kan man lese om i rapporten «Why Inequality Matters» fra den nyopprettede britiske tankesmia Class. Rapporten baserer seg på funnene i boka «Ulikhetens pris». I forordet skriver Owen Jones: «Det er klart at  jakten på likhet ikke bare er et moralsk imperativ, ikke bare er livsnødvendig for de fattige og for et levedyktig samfunn, det er også nødvendig for en stabil økonomi. […] Argumentene i Ulikhetens pris og fremmingen av likhet må spille en sentral rolle når alternativer til den sittende regjeringens katastrofale politikk skal utformes.»

Romney: – Det er ikke min jobb å bry meg om de menneskene

The 47%: Who They Are, Where They Live, How They Vote, and Why They Matter

Obama campaign launches fresh attack on Mitt Romney’s 47% comments

Bad Jobs on the Rise

Inequality Kills

U.S. Poverty On Track To Rise To Highest Since 1960s

US poverty crisis: 1 in 6 Americans living below poverty line

What a Romney-Ryan budget would mean for Americans

Taxes and the Economy: An Economic Analysis of the Top Tax Rates Since 1945

Living standards report shows bleak future of a divided Britain

Who Gains from Growth? Living Standards to 2020

Why Inequality Matters

Ulikhetens pris

Economic Problems Facing the U.S.

US debt: how big is it and who owns it?

France’s 75% millionaire tax – is it a viable option for the US?

United States debt-ceiling crisis – Wikipedia

2007–2012 global financial crisis – Wikipedia

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: