Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Globaliseringskonferansen / Norges sosiale forum (NSF)

Posted by Fredsvenn den oktober 10, 2012

Tar til
Torsdag 1. november 2012 kl. 18:00
Varer til
Søndag 4. november 2012 kl. 15:00
Sted
Folkets Hus / Oslo Kongressenter

Youngs gate 11, 0181 Oslo

Globaliseringskonferansen arrangeres av Norges Sosiale Forum (NSF) som har over 50 organisasjoner i ryggen. NSF representerer derfor et bredt spekter med alt fra forskningsmiljøer, bistandsorganisasjoner, solidaritets-, miljø-, kvinne- og fagbevegelse, partier til ungdomsorganisasjoner.

Med årene har Globaliseringskonferansen blitt et møtested og et samarbeidsforum for aktivister, tillitsvalgte og andre engasjerte i de miljøene i Norge som arbeider for en verden der hensynet til mennesker, samfunn og miljø settes foran hensynet til økonomisk profitt.Konferansen holdes annenhvert år og i løpet av de fire dagene konferansen pågår, holdes en rekke stormøter, seminarer, verksteder, debatter og foredrag med innledere fra både inn-og utland. I tillegg satser konferansen på fristende kulturinnslag som kulturbarnehage, konserter, film og bokbad.

Med sitt fokus på aktuelle samfunnsproblemer, alternativer og strategier har globaliseringskonferansen befestet seg som en viktig begivenhet for de som arbeider for en annen og mer rettferdig verden.

Neste Globaliseringskonferanse er 1. – 4. november 2012 på Folkets Hus i Oslo.  Det er forventet over 2000 deltagere på konferansen og mer enn 80 organisasjoner vil være representert. I år skal konferansen arrangeres 1.-4. november.

De tre temasporene for årets konferanse:

1. Åpenhet og antirasisme

Økonomisk krise og sosial nød skaper grobunn for rasisme og fremmedfrykt. Rasismen i Europa har ført til at vi har grupper som sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet og å bli inkludert i samfunnet generelt. Høyrepopulistiske partier, som går til valgt på en strengere innvandlingspolitikk, får stadig større oppslutning.

Høyreekstreme grupper har i lengre tid vært på frammarsj i Europa og i Norge opplevde vi for kort tid tilbake den verste terrorhandlingen siden krigen. Handlingen var basert på rasisme, ekstremisme og kvinneforakt. I etterkant reiste det seg et engasjement for demokrati, antirasisme og åpenhet. I det siste har også engasjementet for asylsøkere og papirløse flyktningers situasjon økt, men vi vet at en av de valgsakene som drar flest stemmer bygger på fremmedfrykt. Vi stiller spørsmålene hva vil skje framover med Europas behandling av minoriteter og mennesker på vandring? Hva gjør rasisme med dagens samfunn og hva kan vi gjøre for å bekjempe det?

2. Krisa i kapitalismen, demokratiet og veien videre

Etter finanskrisa i 2008 var det mange som mente at kapitalismen var død og at vi var nødt til å bevege oss over i nye former for økonomisk organisering. To år senere gjentar historien seg. Nasjonale myndigheter utbetaler store krisepakker som finansspekulantene tar ut i bonus. Når skal det bli slutt på at noen få rike skal bli subsidiert av alle andre? Hva slag alternativer finnes det til kapitalismen? Krisa har bidratt til økt fattigdom, sult, arbeidsløshet, samt kraftige kutt i velferdsstaten.

Folkelig engasjement og deltakelse er en nødvendig del av demokratiet. Likevel er det flere eksempler på at demokratiske rettigheter blir slått hardt ned på i en rekke demokratier. På Globaliseringskonferansen 2012 skal vi sette fokus på krisa i kapitalismen og finne løsninger som vi sammen kan kjempe for.

3. Klima, miljø og matsuverenitet

Klimaendringene omtales av mange som vår tids største krise. Det virker ikke som om politikerne tar dette seriøst nok. Fattige land kjenner allerede konsekvenser av klimaendringer, samtidig som rike land viser mindre og mindre vilje til å ta klimaansvar. Klimatoppmøtet i desember ga ikke de resultatene som verden trenger. Hva skal til for å løse klimakrisa og få de vestlige landene til å ville innføre de nødvendige tiltakene? Hvordan skal klimaansvaret «fordeles» mellom Nord og Sør? Hvordan kan vi møte klimakrisa og samtidig bevare lands rett til utvikling?

Verden trenger en løsning på klimaendringene, og vi trenger den nå! Derfor er dette satt opp som et viktig tema for Globaliseringskonferansen 2012. Vi ønsker at Globaliseringskonferansen skal bidra til å gjøre stortingsvalget i 2013 til et klimavalg. Hva er Norges historiske ansvar for klimaendringene? Hvor mye skal Norge kutte hjemme? Hvordan kan Norge bidra internasjonalt til å finne gode løsninger og bidra til tilpasning i Sør? Skal Norge sette oljen eller klima først?

Globaliseringskonferansen / Norges sosiale forum (NSF)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: