Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Nei til mer krig!

Posted by Fredsvenn den oktober 10, 2012

Soldiers of Peace Movie

Soldiers of Peace

We are bombarded with images of war. On the TV news, in our newspapers. The pictures pile up, and with them some solid assumptions. We assume that war is human nature. That there’s an epidemic of war and it’s only getting worse. That it’s too profitable for some businesses to be stopped. And too effective for some governments to give up. That war will be with us forever.

None of these things is true.
The world is changing.
We are changing.

https://i2.wp.com/www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/BSP/images/peace_cloud.PNG

https://i0.wp.com/www.oikoumene.org/fileadmin/images/wcc-main/news/2010/aug/Kingston_peace_mural.jpg

Fredskultur

Væpnede konflikter mellom nasjoner og internt i nasjoner skaper ufattelige lidelser, massiv forurensning og meningsløse ødeleggelser. Fred er et begrep som alle har et forhold til, men hva vi legger i begrepet varierer fra person til person. Er det fred når krigen er slutt, eller er fred noe mer? Går det an å snakke om en fredskultur?

Det er vanlig å tenke på fred som en tilstand med fravær av krig og konflikt. Men må fred ses på som noe mer? Det som er sikkert er at det ikke hersker en verdensomspennende fred. Det er mange pågående konflikter i verden, uten en opplagt løsning i sikte. Mange av disse har rot i langvarig uenighet. Viktig i denne sammenhengen er det å huske at fred ikke er noe endelig, men tvert i mot noe som må beskyttes og tas vare på når den først har oppstått.

At krig oppstår kan ha mange årsaker. Derfor er det viktig med en bred tilnærming til hvordan man best kan sikre freden. Men hvordan kan man arbeide for en varig fred? Kan arbeid for utvikling, helse og utdanning bidra til å skape fred? Kan for eksempel sikker tilgang på rent vann hindre at konflikter oppstår?

Flere som har vunnet Nobels fredspris har tatt til orde for at fred er noe mye mer enn fraværet av krig og konflikt. Dalai Lama, som ble tildelt prisen i 1989, uttalte i sin takketale at fred bare kan vare dersom menneskerettighetene respekteres, dersom mennesker får nok mat og dersom stater og individer er frie.

Frederik Willem de Klerk, som delte fredsprisen sammen med Nelson Mandela i 1993, vil trolig være enig i dette. Da de Klerk mottok prisen i 1993 uttalte han at fred ikke bare er fraværet av konflikt, men at fred er et rammeverk for dynamiske prosesser for sosial, økonomisk og politisk utvikling.

FN ble opprettet rett i etterkant av 2. verdenskrig. ”Aldri mer krig” var tanken som lå bak å opprette et forbund av alle land som skulle arbeide for å bevare verdensfreden. I 1945 ble UNESCO (United Nation Education, Science and Culture Organization) konstituert. I forordet sto det: “ Siden krig har sitt opphav i menneskesinnet, er det i menneskesinnet forsvaret for freden må bygges opp.”

I 1989 ble Den internasjonale kongressen om fred i menneskets sinn avholdt i Yamoussoukro, Elfenbenskysten. I sin sluttdeklarasjon anbefalte kongressen UNESCO å medvirke til dannelsen av en ny visjon for fred ved å utvikle en kultur for fred på basis av åtte universelle verdier. Dette førte til FN-resolusjon A/RES/52/13 ”A Culture of Peace”. UNESCO påtok seg å fremme en kultur for fred i alle FNs medlemsland. De erklærte troen på at det nå er mulig å skape en kultur for fred i verden.

FN slår fast at en kultur for fred er et sett verdier, holdninger, oppførsel og levemåter som avviser vold og motvirker konflikter ved å takle de grunnleggende årsakene for å løse problemer gjennom dialog og mekling mellom individer, grupper og nasjoner. For at fred og ikkevold skal vedvare må vi fremme en kultur for fred gjennom utdanning. Skolen skal fremme kvalitative verdier, holdninger og oppførsel for en kultur for fred. Elevene skal lære fredelig konfliktløsning, dialog, samarbeid og aktiv ikkevold.

De åtte søylene for å skape en kultur for fred er:

  • utdanning
  • bærekraftig sosial og økonomisk utvikling
  • respekt for menneskerettighetene
  • likestilling mellom kjønnene
  • demokratisk deltakelse
  • forståelse, toleranse og solidaritet
  • deltakende kommunikasjon og fri flyt av informasjon og kunnskap
  • internasjonal fred og sikkerhet

– Skal man greie å skape en kultur for fred må man arbeide for å bygge opp alle søylene ettersom alle er like viktige for å skape en kultur for fred.

År 2000 var det internasjonale året for en kultur for fred og tiåret 2000 til 2010 FNs tiår for en fredskultur og ikkevold for verdens barn. I forbindelse med dette utarbeidet vinnere av Nobels Fredspris og UNESCO Manifesto 2000. De skrev: ”Fordi år 2000 må være en ny begynnelse, er det en anledning til å transformere, helt og holdent, kulturen for krig og vold til en kultur for fred og ikkevold.” Ved å signere denne erklæringen forpliktet man seg til å respektere alt liv, praktisere aktiv ikkevold, dele med andre, lytte med et åpent sinn, ta vare på jorda og gjenskape solidaritet.

Men til tross for at tiåret 2000 til 2010 ble erklært som FNs tiår for en fredskultur og ikkevold for verdens barn ble tiåret preget av lite annet enn krig, krig og atter krig. Afghanistankrigen var første ledd i et kraftfullt tilsvar til terrorangrepene mot USA 11. september 2001, som man ennå ikke vet hvem som sto bak, selv om det trolig var en såkalt “innsidejobb”. Deretter kom Irak krigen med sine grusomheter, det israelske angrepet på Libanon og trusler om krig mot Iran, samt den palestinske borgerkrigen og krigen mot Gaza. Dette for å nevne noe.

Spørsmålet er om vi klarer å ta inn over oss det ansvar man har for å dyrke fram en bærekraftig fredskultur som er sterk nok til å overvinne konflikter og uoverensstemmelser, tørre å satse på å bygge tillit, øke kontakt mellom folk og religioner og derigjennom bygge en fredskultur basert på ikkevold?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: