Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Opprop: Opphev blokaden av Gaza nå!

Posted by Fredsvenn den oktober 18, 2012


S/V Estelle

S/V Estelle, aksjonsbåten vår, båten vi har sendt fordi vi vil oppheve blokaden av Gaza, har nå kommet ganske langt på reisen sin. Fra hun startet i juni, har hun vært innom flere havner i Sverige, Norge, Frankrike, Spania og Corsica. I dag ankom hun La Spezia i Italia og vi håper at hun i løpet av de neste ukene vil nå Gaza. I alle havnene har Estelle og mannskapet hennes blitt utrolig godt mottatt, og de har blitt møtt med interessante spørsmål og overveldende støtte!

Internasonalt opprop

Ship to Gaza og Freedom Flotilla koalisjonen utviklet et internasonalt opprop som krever at blokaden oppheves en gang for alle. Som deltaker i den internasjonale Freedom Flotilla Coalition er det Ship to Gaza Norway som står for den norske oversettelsen av oppropet. Initiativet kom fra Sverige, der oppropet allerede har samlet et stort antall underskrifter. I Irland har 80 parlamentarikere underskrevet, mens i de andre europeiske landene er arbeidet med oppropet i startfasen.

Blant de svenske underskriverne finner vi en rekke framtredende svenske politikere. De fleste kommer fra Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet de Gröna, noen fra Folkpartiet Liberalerna, og vi finner også Jimmy Baker fra Moderaterna, kommunalråd i Botkyrka, en kommune
med 85 000 innbyggere nær Stockholm.

Vi vil også spesielt nevne Stockholms biskop Eva Brunne, tidl. erkebiskop i Uppsala K.G. Hammar, regissør og skuespiller Etienne Glaser som sammen med sin far flyktet til Sverige fra jødeforfølgelsene i Danmark, Majlene Ahlgren, ordf. LO-distriktet i Mellansverige, professor Ania Willman som er ordförande i Svensk sjuksköterskeförening, professor i samfunnsøkonomi Mårten Palme, regissøren Eva Bergman, og forfatteren Henning Mankell.

Blant de øvrige underskriverne er den nordirske vinneren av Nobels Fredspris Mairead Maguire, den israelske fredsaktivisten Adam Keller, den fransk-spanske sangeren Manu Chao, James Bannon som sitter i det irske parlamentet for det kristelig-demokratiske partiet Fine Gael, flere irske parlamentsmedlemmer fra det liberaldemokratiske Fianna Fáil som har sittet med regjeringsmakten i det meste av Irlands historie, og en rekke parlamentarikere fra Labour og Sinn Féin. Den tyske fridemokraten Alexandra Thein, medlem av Euriopaparlamentet er også blant underskriverne.

Vi håper du vil signere oppropet og spre det videre. Nederst til høyre på siden kan man velge språk. Teksten finnes per i dag på norsk, svensk, engelsk, spansk, fransk, italiensk, gresk og tyrkisk.

Signer oppropet her: Opprop – Ship to Gaza.se/no

La Gaza leve!

Solidarisk hilsen,

Selini Tavridou Hansen

Ship to Gaza Norway

«Estelle» ventes å nå Gaza lørdag 20. eller søndag 21. oktober

Erfaring tilsier at Israel vil prøve å hindre båten fra å nå bestemmelsesstedet, så det er fare for at israelsk marine angriper «Estelle» i løpet av fredag eller lørdag. Vi følger ferden løpende på vår hjemmeside http://www.shiptogaza.no. Vi får også dekning av TV2: Ship to Gazas leder Torstein Dahle skal være gjest i TV2s nyhetsmorgen lørdag 20. fra kl 0930-1030.

I et brev til utenriksminister Espen Barth Eide skriver Torstein Dahle, leder for Ship to Gaza Norway (STGN) at vi forventer at den norske regjeringen ved utenriksministeren kommer med kraftig protest dersom israelsk marine stopper “Estelle” og dermed bryter grunnleggende prinsipper om fri ferdsel til sjøs.

I brevet skriver Ship to Gaza at det er absurd å se på denne ekspedisjonen som en trussel mot Israels sikkerhet, og at Israel ikke kan påberope seg noe holdbart grunnlag for å hindre den i å komme inn til Gaza havn.

– Gjennom sin deltakelse vil de som er om bord på “Estelle” vise i praksis at de ser på Gazas innbyggere som sine medmennesker, som selvsagt har krav på fulle menneskerettigheter, heter det i brevet.

– Det er ikke lov å holde 1,6 millioner mennesker som gisler og utsette dem for kollektiv avstraffelse. Dette er grunnen til at de fire nordmennene er på vei til Gaza om bord på en fredelig langsom gammel seilskute, ubevæpnet og basert på ikkevoldsprinsipper, heter det videre.

I brevet foretar Ship to Gaza Norway for øvrig en meget omfattende gjennomgåelse av de folkerettslige sidene av Israels blokade av Gaza, og det refereres til en rekke vurderinger fra FN-hold som konkluderer med at Israels blokade av Gaza er i strid med internasjonal rett.

Les hele brevvekslingen med UD her: Brev til utenriksminister Espen Barth Eide

Dere kan forøvrig følge «Estelle» gjennom Middelhavet: Följ Estelles resa mot Gaza

Med solidarisk hilsen,

Selini Tavridou-Hansen

Ship to Gaza Norway

seg nå ved kysten av Hellas, og vi håper at de vil nå sitt endelige mål, Gaza, om rundt en uke. Det er med andre ord mye å følge med på framover!

Fire nordmenn vil være med på den siste etappen, blant dem stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV).

Hagen reiste fra Norge på lørdag, og sier: «Vi vil vise folk i Gaza at de ikke er glemt, og vi vil løfte fram i medienes lys hvordan Israels blokade ødelegger livet for de 1,6 millionene som lever innesperret som gisler. Fiskerinæringen er ødelagt fordi fiskerne blir skutt på lenge før de når ut til fiskebankene, varetransport ut av Gaza blokkeres fullstendig slik at bedrifter i Gaza ikke kan få ut produktene sine. Israel tillater ikke at samfunnet får utvikle seg slik at folk kan leve av sitt eget arbeid.»

Det er viktig at vi nå står sammen om kravet om at båten skal få komme fram og at blokaden må heves! Fredelige aktivister i solidaritet med en innesperret befolkning burde ikke oppfattes som provokasjon. Snarere tvert imot.

Besetningen har hatt samtaler og snakket om hva som venter med dem. De er klare i sin ikke-volds strategi og mener den risikoen de selv utsetter seg for er langt mindre enn den palestinere lever hver dag, men de er forberedt på flere mulige utfall. Hagen sier: «Israel har ingen rett til å hindre en fredelig gammel seilskute i å komme inn til Gaza. Vi vil selvsagt ikke yte noen motstand hvis israelsk marine vil stoppe oss, men vi vil be alle om å protestere kraftig hvis de går til et slikt helt uberettiget skritt.»

Dersom noe skulle skje dem, vil vi være der og støtte dem!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: