Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Irak – Et tilbakeblikk

Posted by Fredsvenn den oktober 19, 2012

International Conference: Ten Years after the Iraq invasion: confronting war today.
Saturday February 9th 2013, Friends Meeting House, Euston NW1 2BJ. 11am-5pm.

Stop the war is organising this international conference to mark the tenth anniversary of the global demonstrations against the Iraq war. The conference will analyse the abysmal record of the war on terror, discuss current threats of further war and plan how to strengthen the resistance.

Speakers include Tariq Ali, Lindsey German, Tony Benn, Jemima Khan, Seumas Milne, Sami Ramadani, Phyllis Bennis from the US, Iraqi political writer Said Khalil and many more.

Lenge leve den irakiske motstandskampen!

I følge Aftenposten den 22. mai er amerikanske styrker nå på vei ut av Irak. Det er et bilde av dypt sørgende kvinner – som helst sikkert ikke ville ha latt seg fotografere på denne måten – på forsiden av avisen med teksten: ”40 dager til USA begynner å trekke seg ut av Irak – Frykter mer død, kaos og plyndring.” Mange frykter for at ”alt blir mye verre når amerikanerne snart trekker seg ut, fordi ingen lenger vil passe på.” Det pågår nå en ny bølge av angrep og det har blitt utlovet en belønning på 1 million dollar til den som klarer å kidnappe en amerikansk soldat.

Det hele later med andre ord til at okkupasjonsregjeringen har tatt over makten med amerikanernes hjelp, men ikke klart å vinne oppslutning blant folket.

Irak fikk sin grunnlov i en folkeavstemning i oktober 2005, mens regjeringen ble dannet i desember 2005. Samtlige klare brudd på internasjonale avtaler ble gjort under det såkalte okkupasjonsvalget i Irak hvor selv den USA-innsatte presidenten Ghazi al-Yawar sådde tvil om og som flere av USAs nære allierte, slik som den tidligere monarkistiske utenriksministeren Adnan Pachachi, krevde å få utsatt, men til ingen nytte.

Valget, som bygget på den såkalte midlertidige (folkerettsstridige) grunnloven, som den USA-innsatte og -kontrollerte overgangsregjeringen vedtok den 8. mars, var en konstruksjon. Den var basert på over hundre direktiver, som blant annet går på tvers av internasjonale avtaler, som Irak har inngått og som ble nedfelt under okkupasjonsadministrasjonen til Paul Bremer.

Valget, og den sittende okkupasjonsregjeringen, bygger med andre ord på en klart folkerettsstridig krig, en folkerettsstridig okkupasjon og et folkerettsstridig valg. Det er en okkupasjonsregjering, som sammen med USA har vært med på å plyndre og ødelegge Irak. Det landet som nå kunne ha vært stolt og rikt er nå dypt nede i søppelkurven.

Ingen glanshistorie

Irak er langt fra noen glanshistorie, heller et fysisk og spirituelt folkemord:

1 – Over 1 million direkte drepte og 5 millioner flyktninger (Opinion Research Business, januar, 2008)

2 – Nivået for utarmet uran har økt med flere hundre prosent, slik som i Bagdad (Global Research, 12. juni, 2007).

3 – Det har blitt gjennomført tortur, som i følge FNs spesialrapportør for tortur, Manfred Nowak, har vært verre enn den som ble gjort under Saddam Hussein (BBC, 21. september, 2006).

4 – Borgerkrig mellom shia og sunni. Dette som en del av splitt og hersk taktikken til USA (Washington Post, 27. september, 2006).

5 – Det foregår et braindrain uten sidestykke, som vil si at alle dem med akademisk bakgrunn forlater Irak.

6 – Minoritetsgrupper lider som aldri før. Noen hevder til og med at det er den verste perioden for de kristne folkene på 2000 år. Irak har blitt listet opp blant de 10 landene hvor minoriteter blir behandlet verst (Reuters, 16. desember, 2008).

7 – Det foregår direkte dødsskvadroner mot homsemiljøer (Newsweek, 26. august, 2008).

8 – Flere hundre tusen våpen (amerikanske) har kommet på avveier (Times Online, 6. august, 2007)

9 – Det er verdens største finansskandale. 125 milliarder dollar har ”forsvunnet”. Landet er nå blant verdens mest korrupte (Independent, 16. februar, 2009)

10 – Over 6 trillioner dollar har blitt “kastet ut av vinduet” – gått til en meningsløs ødeleggelse av irakiske liv og kultur (http://costofwar.com) – og flere tusen soldater har blitt drept, hvor av mange ikke telles ettersom de ikke direkte faller inn under dem som blir talt opp blant falne amerikanske soldater.

(For nærmere opplysninger se: Huffington Post: Iraq Casualties, Iraq Costs, Iraq Numbers, 19. mars, 2008).

Irak er dømt til fattigdom. Oljen og andre naturressurser blir nå eid av utenlandske stater og selskaper. Det foregikk på L. Paul Bremers ordre en storskala privatisering av Irak, noe som fikk den kjente journalist og forfatter Naomi Klein, som blant annet har skrevet No Logo: Med merkevareterroristene i siktet, til å skrive boken Sjokkdoktrinen. Gjenoppbyggingen av landet betydde lite annet enn en privatisering av økonomien og økonomisk kolonisering.

Irak krigen bød på den største kulturelle ødeleggelsen som har skjedd i etterkant av Andre verdenskrig og har blitt sammenlignet med ”lobotomi av en hel kultur.” Forbrytelser som i praksis foregikk under amerikanske soldaters beskyttelse. De amerikanske okkupasjonsstyrkene forsømte ikke kun å forsvare de historiske stedene og kultureiendommene; de misbrukte selv disse stedene. Av den stolte irakiske historie, sivilisasjonens vugge med stolte sivilisasjoner som Sumer, Babylonia og Assyria, er det kun pinneved igjen.

Er Irak et vellykket eksempel på frigjøring? Håper ikke det. Saddam er borte, men hva hjelper vel det når hele landet har blitt ødelagt av et vilt inferno som lik en tsunami har feid over landet og som ennå i lengre tid kommer til å befinne seg der i noen lukkede fort rundt om i landet.

Den tidligere amerikanske justisministeren Ramsey Clark har derfor, i saken USAs krigsforbrytelser mot Irak, saksøkt bl.a George Bush, Richard Cheney og Colin Powell ved den Internasjonale krigsdomstol. De er siktet for forbrytelser mot freden, krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og andre kriminelle handlinger og høyforbrytelser i brudd mot FN charteret, internasjonal lov, USAs grunnlov og lover laget i denne anledning.

Hva nå?

 

Folk som har samarbeidet med amerikanerne søker nå om politisk asyl i USA. I følge Aftenposten den 22. mai: ”Når de ser for seg en fremtid uten amerikanere bak døren ved siden av, innrømmer enkelte at de ikke har noen tro på eget lederskap.” ”Når amerikanerne reiser vil alt bli plyndret, fordi ingen lenger vil passe på”, sier en iraksk løytnant. ”Min regjering støtter oss ikke”, sier en annen løytnant. ”Det vil bryte ut borgerkrig, uten tvil”, sier en iraksk tolk.

Man kan spørre seg om hvem det var som forårsaket en slik situasjon og om USAs okkupasjonsstyrker i det hele tatt er med på å trygge situasjonen eller, slik det stadig oftere blir hevet om situasjonen i Afghanistan, er årsaken til at situasjonen er så ustabil som den er. Dette blant annet ved å ta bort all statsmakt da de ankom landet, noe man allerede på forhånd visste at kom til å kaste landet ut i et vilt kaos.

Senere var de med på å anspore til borgerkrig mellom shia og sunni, som i århundrer har levd i fred side om side, gjennom sin sedvanlige splitt og hersk politikk. Det norske oljeselskap, som var det første oljeselskapet som slapp til, og Statoil var delaktige i etnisk konflikt i nordområdene, mellom kurdere representert via den kurdiske regionalregjering, og andre irakere, i sin ville og uhemmede jakt etter olje.

Listen over alle de feil USA har gjort kunne ha fortsatt i det uendelige. USA har ikke gjort situasjonen i Irak bedre, snarere langt verre selv enn da Saddam Hussein befant seg ved makten. Dessverre, for det er smertelig å si det, så bør Vesten raskest mulig komme seg ut av Irak – Det er ingen som ønsker dem der – heller ikke de kristne.

En undersøkelse utført for det amerikanske militæret som ble rapportert i Washington Post kom i fjor frem til at ”Irakere fra alle sekteriske og etniske grupper tror at den amerikanske invasjonen er den primære årsaken for volden mellom dem, og ser avreisen til ”okkupasjonsstyrkene” som nøkkelen til nasjonal gjenforening.”

Verken USA eller den nå sittende okkupasjonsregjering har noen som helst legitimitet. Og det blir ikke bedre ved at de sitter enda lenger. Det som må skje må skje. Det kan ikke bli noe særlig verre enn slik det er. Det eneste vi kan håpe er at de kreftene som nå kommer til å ta over ikke er fundamentalistiske og i stand til å gjøre mer av hva USA og regjeringen allerede har gjort, men at den springer ut av det irakiske folks legitime rett til å kjempe for en fri og selvstendig regjering.

Det samme kan sies om de kurdiske nordområdene hvor fryktelige overgrep blir gjort av mennesker som sitter ved makten. Også her får vi se hva den aktive motstanden er parat til å gjøre. Men forhåpentligvis går det også her langt bedre enn det som har vært tilfellet frem til nå. Uansett bør hva som skjer i etterkant av en slik tilbaketrekking være opp til irakerne selv.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: