Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Rapporten «Grådighetens pris – Svekket fagbevegelse og redusert lønnsandel etter 1980»

Posted by Fredsvenn den oktober 19, 2012

Over hele Europa er lønninger, pensjoner og faglige rettigheter under angrep. Innstrammingen presenteres som krisetiltak, og synes å henge sammen med en forestilling om at vanlige ansatte over lang tid har vært for kravstore, og at befolkningen har «levd over evne». I et slikt perspektiv blir fagbevegelsens forsvar for ansattes lønn og rettigheter en del av sykdommen som må kureres.

Det trengs en felles krisepolitisk forståelse i norsk politikk, som grunnlag for enighet om hva som bør – og ikke bør – gjøres på noen grunnleggende områder.

Rapporten «Grådighetens pris – Svekket fagbevegelse og redusert lønnsandel etter 1980» inngår i serien Kriseforståelse, der Manifest senter for samfunnsanalyse formidler fakta om kapitalismens krise i et forståelig språk. Formålet er å bidra til en krisepolitisk enighet om hva som bør – og ikke bør – gjøres i norsk økonomisk politikk, for å unngå den dramatiske nedturen som nå rammer andre land.

I rapporten undersøker Manifest faktagrunnlaget for slike forestillinger og kuttpolitikken de støtter opp om. Har fagforeningene blitt for sterke og grådige? Har arbeiderne i Vesten gjennom sterke fagforeninger sikret seg en lønnsvekst «over evne»?

I rapporten dokumenteres det hvordan tiårene fram mot kriseutbruddet heller er preget av stikk motsatte økonomiske trender, inkludert at en stadig høyere andel av verdiskapningen i USA og Europa har gått til kapitaleierne og at andelen fagorganiserte i OECD-landene er halvert.

Poengene i rapporten peker i retning følgende konklusjoner:

• Norge må ikke møte krisetendenser i økonomien med lønnskutt eller andre tiltak for å redusere andelen av norsk verdiskaping som tilfaller folk flest (selv om fagbevegelsen i konkurranseutsatt industri selvfølgelig kommer til å ta hensyn til den internasjonale konkurransesituasjonen i sin lønnspolitikk).

• Norge skal ikke bidra til å fremme slike tiltak overfor andre land, heller ikke indirekte ved å la Pengefondet stille slike krav på vegne av Norge som kreditor.

• Fagorganisering er en positiv faktor for økonomien. Fagorganisering bør oppmuntres i møtet med den økonomiske krisa.

Ny rapport angriper det norske selvbildet

”Norway’s dirty little secrets”

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: