Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Er «arbeid til alle» mulig?

Posted by Fredsvenn den oktober 29, 2012

I artikkelen «– Kan løse NAV kaos» av Kim Bredesen publisert i Ny tid den 19. oktober står det at Arbeiderpartiet tar sterk avstand fra at den nye organisasjonen Borgerlønn – BIEN Norge legger til grunn at hverken arbeid til alle og full sysselsetting er ønskelig ell oppnåelig i dagens økonomiske system.

Arbeidsledighet eller arbeidsløshet oppstår når det er et større tilbud av arbeidskraft enn det som etterspørres. Det vil si at det er personer som søker arbeid til de vanlige lønnssatsene, men som ikke oppnår å bli sysselsatt på det åpne arbeidsmarkedet.

Har vi ikke arbeid til alle får de som ikke har det i mindre grad mulighet til å brødfø seg selv. I tillegg kommer at lav arbeidsledighet og høy sysselsetting er viktig for å kunne utvikle og opprettholde et velferdssamfunn.

Spørsmålet er derfor hvorfor vi har konstant arbeidsløshet. De fleste vil inn i arbeidslivet, men greier det ikke – selv med inkluderende arbeidsliv (IA), mange titalls milliarder i velferdstiltak og høykonjunktur. Skal hele folket komme i arbeid må alle folk få muligheten til det.

I sin bok «Full employment regained?» Hevdet den britiske økonomen James Meade, som vant Nobelprisen i økonomi i 1977 for banebrytrende bidrag til teorien om internasjonal handel og kapitalbevegelse, at en gjenkomst av full sysselsetting kun kan bli oppnådd viss arbeidere selger sin arbeidskraft at a lav nok pris til at lønnen for en ufaglært arbeider ville være for lav og at en borgerlønn derfor ville være nødvendig. Full sysselsetting lar seg med andre ord ikke gjøre i det kapitalistiske samfunnet ettersom arbeiderne da ikke ville trenge å konkurrere seg i mellom om lønningene.

Den amerikanske forfatteren, programmereren og entreprenøren Marshall Brain, som grunnla HowStuffWorks. argumenterte i sin bok «Robotic Nation» at den økende automatiseringen på arbeidsplassen til slutt ville ta over for en stor prosent av arbeiderne og at et årlig stipend ville være nødvendig for å opprettholde økonomien. Jeremy Rifkin kom med en tilsvarende konklusjon i sin bok «The End of Work».

Svaret må være at det først og fremst mangler en politikk og kultur for helhetlig tenkning om menneskets plass i samfunnet – politikk for menneskenes plass i arbeidslivet der retten til arbeid ivaretas på en langt mer kraftfull og bevisst måte enn i dag. Det mangler en overordnet målsetting om i praksis å sysselsette alle. Det er ikke kun små forordninger vi trenger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: