Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Krav om en ny økonomisk politikk

Posted by Fredsvenn den november 13, 2012

EU strammer nettet rundt medlemslandene sine. Tysklands kansler Angela Merkel vil ha veto over kriselandenes budsjetter. Samtidig tvinges det fram en ny banklov om skal sikre at det holdes liv i den insolvente banksektoren.

I oktober kom nye beregninger fra IMF som viste at den negative effekten av kuttpolitikken har vært 2-3 ganger større enn antatt.

Dawn Holland og Jonathan Portes ved det britiske instituttet NIESR mener at dette ikke burde komme som noen overraskelse.

De skriver at EU har alle forutsetninger for å koordinere politikken for å skape positive ringvirkninger, men har valgt å gjøre det motsatte. EUs politikk har hatt «perverse and damaging effects», skriver de, og vitner mindre om en organisert krisepolitikk, enn om en «selvmordspakt».

Det kommer ikke som noen overraskelse at EUs ledere også er i utakt med befolkningens ønsker. En større undersøkelse gjennomført av fagbevegelsen i Tyskland, Østerrike og Sveits viser at tre av fire mener at gjelds- og finanskrisen i Europa ikke kan løses gjennom lønnsreduksjoner og nedbygging av sosiale velferdsordninger.

Frank Bsirke, leder for tyske Ver.di, sier til frifagbevegelse.no: «Forbundskansler Angela Merkel sier at «vi har levd over evne», men spørsmålet er hvem som har levd over evne. Mens Europa har vært rammet av en økonomisk krise, har de rike økt sine formuer. Arbeidstakere, pensjonister og arbeidsløse må betale.»

Bsirke viser til at de rikeste innbyggerne i Europa sitter på enorme private formuer som langt overgår nivået på den samlede statsgjelden. Disse formuene er igjen konsentrert hos en liten andel av befolkningen. I Tyskland eier den rikeste tidelen 67 prosent av all formue. Den rikeste promillen alene eier 22 prosent.

«Det er altså penger nok», sier Bsirke. «Det dreier seg om at de som har råd, omsider må betale sin andel til fellesskapet.»

En alternativ krisepolitikk krever også reform av banksektoren. Leigh Phillips gir oss en informativ gjennomgang av rollen til den europeiske sentralbanken i krisa i artikkelen «Austerity for the people, welfare for the banks».

Han peker på at sammenlignet med den drepende kuttpolitikken som har blitt påført landene i Sør-Europa, har banksektoren blitt tatt på med silkehansker. Krisa i Europa er en forlengelse av bankkrisa i 2008, skriver Phillips, og de såkalte redningspakkene for de gjeldsrammede eurolandene handler i realiteten om å redde overeksponerte banker.

«Det er på høy tid å putte demokratisering av bankene tilbake på agendaen, avslutter Phillips.

Merkel mener EU bør ha veto over kriselandenes budsjetter

Banker gjennom banklov

World Economic Outlook (WEO)

Self-defeating austerity?

Austerity for the people, welfare for the banks

Tre av fire krever ny økonomisk politikk

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: