Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

«Operation Pillar of Cloud / Defense»

Posted by Fredsvenn den november 18, 2012

https://i2.wp.com/3.bp.blogspot.com/_-Egz9Ly99hE/TJr9NJyy_AI/AAAAAAAAAsE/hI-o9vH9qgw/s400/Israel_wants_peace.png

Emergency Global Actions for Gaza

«Operation Pillar of Cloud / Defense» er det israelske navnet for den pågående israelske operasjonen mot Gaza, offisielt lansert den 14. november 2012 med drapet på Hamas’ militære leder Ahmed Jabari. Det erklærte formålet, som startet etter flere dager av konflikt hvor militante i Gaza skjøt over 100 raketter mot israelske byer og Israel angrep mot mål i Gaza og drepte 6 militante, er å stanse rakettangrep fra Gaza og ødelegge de militante organisasjonenes kapasitet.

Hamas og Det palestinske islamske jihad (PIJ) har økt deres rakettangrep mot Israel i en offensiv kalt Operation Sajil Stones av Hamas og Operation Blue Sky av PIJ. Mediene fremstiller Israel (okkupanten) og palestinere (okkupert folk) som likeverdige parter. Dette er en bevisst avledningsmanøver fra Israels side for å legge alt ansvar på palestinerne.

Mer enn 62 mennesker har blitt drept og flere enn 400 skadet i mer enn 1000 israelske luftangrep mot Gaza. 3 israelere har blitt drept og noen titalls skadet av raketter skutt mot byer som Beersheba, Ashdod, Ashkelon og andre befolkningssentre i det sørlige Israel. For første gang siden Gulfkrigen i 1991 har raketter truffet Tel Aviv.

«Entering the sixth day of Israel’s barbaric assault on Gaza, over 80 have been killed, including at least 13 children, hospitals are overwhelmed by the hundreds more who have been wounded, 1,350 sites have been attacked, two media centres bombed, injuring eight journalists, including one who lost his leg.«

EU, USA, England, Frankrike og andre vestlige land har uttrykt støtte for Israels rett til å forsvare seg selv, og/eller fordømt de palestinske rakettangrepene mot Israel, mens Iran, Egypt, Tyrkia og flere andre arabiske og muslimske land har fordømt den israelske operasjonen. Russland og Kina har vært nøytrale. FNs sikkerhetsråd har ennå ikke nådd noen konklusjon.

Norges utenriksminister, Espen Barth Eide, har erklært at rakettangrepene mot Israel er uakseptable og at Israel har rett til å forsvare seg selv, men at reaksjonene må være proporsjonell og at man må skille mellom stridende og sivile. Det er sjokkerende det som skjer i Gaza nå, og nesten like sjokkerende er uttalelsene fra bl.a. utenriksminister Barth Eide som later til å tro at Israel har all rett til å skyte mot palestinerne («forsvare seg»).

Etter folkerettens prinsipp om proporsjonalitet har Israel et spesielt ansvar, som militærmakt som går til aksjon mot en motstander med mye mer begrensa ressurser. Israel angriper knusende som Goliat mot en David med mindre og enklere våpen.

Ledere fra Tyrkia, Qatar og Egypt, som har tilbakekalt sin ambassadør fra Israel, leder en kampanje for å få til en våpenhvile mellom Israel og Gaza, som på nytt er i væpnet konflikt etter at et antall militære provokasjoner fra Israel. Den arabiske liga støtter våpenhvilen. Utkastet til våpenhvilen fordømmer Israel for “aggresjon” og ber Israel om å ende angrepene.

Utkastet ber ligaens generalsekretær, Nabil Al-Arabi, som på lørdag sa at israelsk “aggresjon og brutale massakre mot det palestinske folk ikke kan gå ustraffet” og at det ikke er noen fredsløsning så lenge okkupasjonen fortsetter”, om å lede en delegasjon av ministre til Gaza “umiddelbart” for å vise solidaritet med Palestina.

Hamas krever at Israel må stanse drapene på Hamas ledere, samt at Israel ender sin blokade mot Gaza innført etter at Hamas fikk kontrollen over området, som en del av våpenhvilen. Israel drepte den militære lederen av Hamas på onsdag i et luftangrep mot Gaza og har truet med bakkeinvasjon. På lørdag ødela en israelsk bombe kontoret til statsminister Ismail Haniyeh.

Men det virker ikke som om Israel ønsker non våpenhvile. Innenriksminister Eli Yishai har erklært at “Formålet til operasjonen er å sende Gaza tilbake til Middelalderen. Kun da vil Israel bli beroliget i 40 år.”

Netanyahu møttes med sitt kriseråd på fredag, og ifølge israelske medier avtalte man å be fiorsvarsminister Ehud Barak om å få klar 75.000 reservister. Hele 16.000 reservister ble bedt om å stille på fredag og andre vil snart følge. Tidligere i uka ga regjeringen klarsignal om å få klar så mange som 30.000. Disse står nå på grensen til Gaza og venter på klarsignal for en bakkeinvasjon. Sammen er det den største innkallingen av reserver på et tiår. I tillegg kommer at et titalls av væpnede kjøretøy har blitt flyttet til grensen til Gaza.

Luftangrep har eskalert og Israel synes å sende en bakkeinvasjon inn i Gaza. Alle øyne er rettet mot Gaza, men det kan synes som om den israelske statsminister Benjamin Netanyahus øyne fortsetter å bli rettet mot Iran.

Iran har fordømt Israels angrep mot Gaza som “organisert terrorisme”. “Iran anser forbrytelsene til de israelske militærstyrkene når det kommer til drap på sivile som organisert terrorisme og fordømmer dem,” sa utenriksministertalsperson Ramin Mehmanparast, som samtidig har kritisert hva han kaller for “stillheten til de internasjonale organisasjonene som hevder å forsvare mennneskerettighetene,” i etterkant av angrepene.

Irans fordømmelse ble etterfulgt av en erklæring av den syriske presidenten Bashar Assads regime som kalte Israels handlinger i Gaza for «grusomheter». «Den syriske regjeringen fordømmer de fordervede grusomhetene begått av den israelske hæren mot det arabisk-palestinske folket i Gaza,» AFP quoted a statement carried by the official Syrian news agency SANA as saying. Assad har nå bedt det internasjonale samfunnet om å «presse Israel til å stanse den syndige aggresjonen mot vårt folk i Gaza.»

Den libanesiske presidenten Michel Sleiman fordømte deretter angrepene som «barbariske. “Den åpne krigen mot Gaza, som Israel startet med barbarisk aggresjon er ikke uvanlig for israelsk politikk som kun benytter seg av drap og ødeleggelser,” sa Sleiman, og la til at “Det er på tide for fienden å innse at aggresjonspolitikken har vist seg å være forgjeves”.

Den tidligere libanesiske statsministeren, Saad Hariri, har erklært at “Israels fornyede angrep mot Gaza viser den aggressive politikken Israel har ført mot palestinere og arabere generelt» og at «Israel insisterer på å ha kontroll over palestinske territorier og motsetter seg alle forsøk på å etablere en uavhengig palestinsk stat”.

Muslimske land må samle seg og svare på Israels dødelige angrep mot Gaza, sa Irans forsvarsminister Ahmad Vahidi på lørdag. «Å få en slutt på det zionistiske regimes forbrytelser er kun mulig gjennom en samlet, revolusjonær hevn fra den muslimske verden,» sa Vahidi. Den iranske utenriksminister Ali Akbar Salehi, som hevder sikkerheten i hele Sørvest Asia er truet, har bedt FN og EU om å legge press på Israel for å få Israel til å stanse sin offensiv.

En palestinsk delegasjon ledet av Hamas leder Khaled Mashaal som møttes med en egyptisk delegasjon på lørdag krever at Egypt skal lette blokaden mot Gaza via grensen mellom Gaza og Egypt. I mer enn fem år har mer enn 1, 6 millioner palestinere på Gazastripen vært underlagt en folkerettsstridig blokade. Mer enn halvparten av befolkningen er barn. Israel driver med kollektiv avstraffelse av palestinere og dette må det bli slutt på nå!

Israels angrep ekspanderte på søndag til også å inkludere medier, og angrep to bygninger brukt av både Hamas og utenlandske mediestasjoner slik som Storbritannias Sky News og den Dubai-baserte pan-arabiske al-Arabiya. Dette trolig for å hindre journalister fra å fortelle hva som foregår. Minst 6 journalister ble skadd. The Foreign Press Association i Israel utstedte et brev hvor det ble erklært bekymring og at journalister som dekker en konflikt ifølge en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd må bli forsvart.

Israelsk militære tok også over frekvensene til Hamas’ radiostasjoner og det islamske Jihad for å sende en advarsel til folket i Gaza. «Til folket i Gaza! Hamas leker med ilden og spiller på deres tro. IDF går nå mot den andre fasen av sin operasjon. For deres sikkerhet så hold dere unna Hamas’ installasjoner og personale», het det i en sending som ble repetert hvert femte minutt. Beskjeden sa ingenting om hva denne andre fasen skulle bestå i, men flere tusen israelske soldater har blitt stilt opp ved grensen til Gaza og venter der på ordre om å invadere.

Krav

  • Våpenhvile nå – Begge sider
  • Ingen forfølgelse av Hamas
  • End blokaden nå
  • End okkupasjonen nå
  • La palestinerne få vende tilbake
  • Delta i gjenoppbyggingen av sivilsamfunnet i Gaza
  • Slutt med sabelrasling – Arbeid for fred

  • Ingen salg av våpen til Israel
  • Boikott Israel
  • Flytt U21-EM ut av Israel

In war, truth is the first casualty

Norsk media rapporterer om ”krigen i Gaza”, noe som indikerer at det er to jevnt sterke sider involvert. Vi hører om raketter som treffer Tel Aviv og Jerusalem, mens bomberegnet over Gaza regnes som så ”normalt” at det ikke er like nyhetsverdig.

Det ikke er objektivt å forsøke å jevnstille den palestinske motstanden med en av verdens sterkeste militærmakter. Det er dårlig og feig journalistikk å ta uttalelsene fra det israelske militæret for gode ord, uten å stille seg kritisk til propagandaen de serverer. Media har også lett for å rapportere som om sivilbefolkningen er identisk med sine styresmakter og det er viktig å huske på at det finnes andre bevegelser enn de mest synlige, både på israelsk og palestinsk side!

Her finner du noen linker til nettsteder som kan gi en mer troverdig fremstilling enn hva massemedia gjør av hva som nå foregår i Gaza:

Alternativ mediedekning av angrepene på Gaza

UK government and media’s grotesque travesty of the truth in Gaza – Lindsey German

Gaza is no longer alone as it faces Israel’s barbaric killing spree – Ahdaf Soueif

How the BBC is re-writing history in its reporting of Israel’s assault on Gaza – News Unspun

Who is doing the killing in Gaza? Noam Chomsky and others challenge world’s media

Gaza, Israel and the Arab revolutions: why this time it’s different – John Rees

» They say that we are disturbing the peace, but there is no peace. What really bothers them, is that we are disturbing the War. » – Howard Zinn

Avnery News

Alternative News

New Profile

ICAHD

Gush-Shalom

Btselem

CFPeace

Rabbis For Human Rights

Promoting Peace in Israel

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: