Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Forby uranvåpen!

Posted by Fredsvenn den november 20, 2012

Det finnes nå, etter en lang og hard kamp, konvensjoner som forbyr inhumane kjemiske og biologiske våpen, landminer og klasebomber. Nå er det på tide å forby et av de aller mest inhumane våpnene vi har – URANVÅPEN.

Verden i dag preges av manglende etisk refleksjon og retningslinjer, noe som har ført til økonomisk krise og fattigdom, forurensing og klimaendring, samt konfrontasjoner mellom kulturer. Vold og diskriminering forgifter allerede hverdagslivet til brede befolkningslag. Vi står i stadig større risiko for å skade oss selv og alt livet på jorden.

Uranvåpen er ikke direkte forbudt etter folkeretten. Men artikkel 35 i tilleggsprotokoll 1 i Genevekonvensjonen av 1977 fastslår at ”det er forbudt å bruke metoder eller krigsmidler som med overlegg, eller kan ventes, å føre til omfattende, langvarige og alvorlige skader på miljøet.”Uranvåpen rammer en hel befolkning uten å diskriminere, og rammer til og med dets genetiske materiale. Gruppen som skades er dem som inhalerer eller fordøyer støvpartiklene. Denne gruppen er ikke begrenset av politisk tilhørighet, nasjonalitet, religion eller etniske tilhørighet. Og på tross av dens geografiske begrensning og uansett om den skulle være ment å ramme en spesiell gruppe så finnes det ikke noen grenser som kan forhindre dets naboer fra å dele dens tragiske skjebne.

Stråling fra uranstøv fra bunkerbusters forårsaker kreft, misdannelser og sykdommer i millioner av år… Ikke bare i de forurensede regionene, men også hos allierte soldater og deres barn. Uranvåpen utgjør derfor både en forbrytelse mot befolkningen i området hvor den blir brukt og mot menneskeheten generelt.

Professor Katsuma Yagasaki ved Ryukyus University i Okinawa konkluderte i sin tale under en konferanse om uranvåpen i Hamburg i oktober 2003 at mengden utarmet uran USA antas å ha brukt i den første Golfkrigen radiologisk tilsvarer 83.000 Nagasaki bomber, at 2003 Irak-krigen tilsvarer 250.000 Nagasaki bomber og at de siste fem amerikanske kjernefysiske krigene, som vil si Gulf krigen, Balkan-krigene, Afghanistan-krigen og Irak-krigen, til sammen tilsvarer den radiologiske strålingen til hele 400.000 Nagasaki bomber.

Da USA i 1945 slapp sine atombomber over byene Hiroshima og Nagasaki omkom hele 170.000-250.000 mennesker umiddelbart, noe som med god grunn sjokkerte en hel verden. Når USA nå forårsaker død og lidelse i Irak og andre steder med sine uranvåpen lager ikke dette overskrifter. Dette på tross av at resultatet på sikt kan vise seg å bli langt verre.

Det dreier seg om en langvarig og stille død, som vil vare i flere generasjoner hvis ingenting blir gjort. Halveringstiden for uran er på hele 4.5 milliarder år. Det er so mom Irak har blitt angrepet av en usynlig demon. Sakte blir et land som en gang var fruktbart, en oase mellom de to gamle elvene Eufrat og Tigris, sivilisasjonens vugge, ødelagt av et av de verste masseødeleggelsesvåpnene i verdenshistorien.

Uranvåpen er standard for våre NATO-allierte – og en forbrytelse mot menneskeheten. USA og Storbritannia har brukt hundrevis av tonn med radioaktivt uranammunisjon, samtidig som disse to landene ikke har gjort noe for å rydde opp i det dødelige støvet de har forårsaket. Dette samtidig som de fungerer som planetens kjernefysiske politi.

Nyere forskning viser nå at noe er alvorlig galt i Fallujah, Irak. Rapporten ”Deformerte babyer i Fallujah / Irak – Brev til FN” fra 2009 hevder at USAs bruk av uranvåpen har ført til en stor økning i fødselsmisdannelser og aborter etter et angrep i 2004. Ratene på visse typer kreft er også langt høyere her enn i andre av regionens land.

Verdens helseorganisasjon utfører nå forskning i byen og forskere forsøker å finne ut om miljøfaktorer kan være forklaringen, men en alvorlig hindring eksperter har møtt på er at de ikke får tilgang på data om hvor uranvåpnene har blitt brukt og i hvilken mengde.

Stater som bruker uranvåpen har verken offentliggjort noen data om deres bruk – ikke hvor, ikke hvor mye, ingenting. Det er ingen normer som styrer innsamlingen av slik data og ingen krav om at slike data skal bli delt mellom stater. Stater trenger per i dag ikke å hjelpe hverandre – eller for den saks skyld FN byråene – når det kommer til å identifisere, merke, vurdere, overvåke eller rydde steder forgiftet av uranvåpen, noe som er totalt uakseptabelt.

International Coalition to Ban Uranium Weapons (ICBUW) oppfordrer nå derfor sine medlemmer om å markere Den internasjonale dagen for aksjon mot uranvåpen den 6. november. Dagen sammenfaller med FNs internasjonale dag mot miljø-ødeleggelser i krig og væpnede konflikter.

FNs førstekomite vedtok den 29. oktober 2010 en ny resolusjon vedrørende uranvåpen, hvor det heter seg at brukerne av disse våpnene skal frigi data om hvor våpnene har blitt brukt og i hvilke mengder til regjeringene i de statene som er berørt av dem. En overveldende majoritet stemte for resolusjonen.

Hele 136 stater stemte i favør, mens kun 4 stater – USA, Storbritannia, Frankrike og Israel – stemte imot. Dette er de samme 4 som også har stemt imot tidligere resolusjoner som sa at utarmet uran har potensiale til å ødelegge menneskers helse (2007), samt krav om mer forskning i berørte stater (2008). Førstekomiteen har med dette sendt en klar beskjed til brukere av uranvåpen.

Resolusjonen, som ble forelagt av Indonesia på vegne av Non-Aligned Movement (NAM), vil nå gå videre til FNs generalforsamling for en siste avstemning i slutten av november. Og på tross av at generalforsamlingens resolusjoner ikke er bindende så er de viktige i og med at de retter fokus på kjernesaker.

”Fredsnasjonen” Norge, med rød-grønn-regjering i spissen, bør følge Føre var-regelen i denne saken ved å engasjerer seg i FN-prosessen med å framskaffe økt kunnskap om utarmet uran og gå inn for et forbud mot uranvåpen. Norge har selv ca. 13.000 soldater som har tjenestegjort i forurensede regioner.

Planer er allerede laget for å avholde en aksjon den 6. november ved det franske testområdet for uranvåpen ved Bourges, mens Uranium Weapons Network (UWN) i Storbritannia, som ble lansert da NATO-landet Belgia ble det første landet i verden til å forby uranvåpen i 2007, planlegger en aksjon i London.

Vi, folk rundt om i verden, må nå stå samlet i vårt krav om å forby uranvåpen. En annen verden, basert på fred, bærekraft og rettferdighet, er mulig!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: