Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

På tide å anerkjenne folkemordet på armenerne

Posted by Fredsvenn den november 20, 2012

iraq_44596707_armenia_afp466

iraqfineegor-armenia-0703

iraqphoto_lg_armenia

iraqarmenia_thumbnail2

iraqarmenia

Til tross for at Tyrkia offisielt benekter at dette var et folkemord, er det stadig flere tyrkiske lærde og intellektuelle som gir uttrykk for misnøye med regjeringens manglende vilje til samarbeid med det internasjonale samfunnet for å kartlegge hva som faktisk skjedde.

I desember 2005 uttalte Tyrkias kanskje mest kjente forfatter, Orhan Pamuk, i et intervju at 1 million armenere hadde blitt drept av den osmanske regjeringen. Tyrkia stilte forfatteren for retten, anklaget for å ha «fornærmet Tyrkia». Saken ble senere henlagt etter sterkt internasjonalt press. Det blir sagt at det omdiskuterte folkemordet på armenerne er det mest studerte etter holocaust.

Drapet på journalisten og redaktøren Hrant Dink i fjor fortalte mye om Tyrkias vern om ytringsfriheten og landets toleranse overfor minoriteter. Nå sitter Arat Dink, sønnen til Hrant Dink, som er en av mange forfattere og journalister som har blitt trukket for retten etter å ha omtalt utryddelsen av armenerne i Tyrkia, i fengsel for å ha trykket sin fars argumenter for å beskrive det som inntraff som folkemord.

Det å anerkjenne folkemordet mot armenerne handler om å rette på de grusomheter som har blitt og som blir gjort. Tyrkia og Aserbajdsjan har åpent ødelagt samtlige armenske minnesmerker, være seg korsstein, kirker og byer. Da Taliban i Afghanistan ødela Buddha figuren skapte det reaksjoner i hele verden, men når Azerbaijan ødelegger armenske levninger og bruker dem som byggematerialer innen konstruksjonsindustrien, så tier verden.

I følge Armen Haghnazarian fra Research of Armenian Architecture (RAA) er planen enkel. Etter først å ha utryddet og spredd det armenske folk er deres mål å begrave og glemme armenernes eksistens for på den måten å ødelegge en hver fremtidig hevd på landet. Det er et kulturelt folkemord. Folkemordet på den armenske kultur, slik som ved Julfa, hvor de siste korsseinene ble fjernet i 2005, som ennå er tilbake må stanses øyeblikkelig og dokumentasjon må komme på bordet.

Frem til i dag har 22 land adoptert formelle resolusjoner som har anerkjent folkemordet, mens USA, Storbritannia, Israel og Norge uteblir. Tyrkia er en regional hovedalliert for både Israel og USA, både når det kommer til den pågående krigen mot Irak og en potensiell krig mot Iran. Hele 70 prosent av forsyningene til Irak har blitt fraktet via Tyrkia, og det samme gjelder en tredel av drivstoffet som amerikanske styrker i Irak bruker.

Spørsmålet er om våre politikere er redd for å miste sin diplomatiske stemme i Tyrkia, at NATO skal bli splittet, om det er for å imøtekomme tyrkernes ønske om EU-deltagelse i unionen eller om det er forretningsforbindelsene de frykter. Det er liten tvil om at Norge også bør kunne anerkjenne folkemordet som fant sted.Armenia har blitt frarøvet land og enorme midler. Dette krever kompensasjon. Dette er helt essensielt hvis den armenske kultur skal overleve på lenger sikt.

Frem til i dag har 22 land adoptert formelle resolusjoner som har anerkjent folkemordet, mens USA, på tross av at hele 44 stater har gjort det, Storbritannia, på tross av at både NordIrland, Skottland og Wales har gjort det, Israel og Norge uteblir. Dette ikke mins pga. At Tyrkia er en regional hovedalliert for både Israel og USA, både når det kommer til den pågående krigen mot Irak og sanksjoner, og en potensiell krig, mot Iran. Men det er liten tvil om at Norge bør kunne anerkjenne folkemordet som fant sted.

For tekster jeg har skrevet vedrørende Armenia:

Tekster: Armenia – Folk og kultur

Tekster: Folkemordet på armenerne

Historie: Aratta – Sivilisasjonens vugge

Bilder: Folkemord

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: