Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Norske kommuner i kamp mot skatteparadis

Posted by Fredsvenn den desember 3, 2012

«Dette er enten verdens største bygning eller verdens største skattebedrageri»,

USAs president Barack Obama da han fikk høre at 18.000 selskaper holder til i samme bygg på Cayman Islands.

Vær med å krev at din kommune blir en skatteparadisfri sone!

I dag møtte Attac finansministeren for å overrekke han Skatteparadisjulekalenderen – verdens dyreste julekalender. I denne er det gjemt 130 000 milliarder kroner som ligger skjult i verdens skatteparadiser, og slik unndratt beskatning og bidrag til fellesskapet. Norske kommuner ønsker å bidra i kampen mot skatteparadisene, og ministeren fikk en oppdatering på arbeidet som skjer lokalt.

Skatteparadisene er en av årsakene til den økonomiske krisa som nå skaper stigende arbeidsledighet og økt fattigdom i store deler av verden. I mangel på internasjonalt og nasjonalt regelverk mot skatteparadisenes ødeleggende virkninger er det på tide med press nedenfra. Skatteunndragelse er svært skadelig for fattige land, som hvert år, på grunn av ulovlig kapitalflukt, mister inntekter til en verdi av ti ganger mer enn de mottar i bistand.

Skatteunndragelse rammer også Norge og norske kommuner. Dette har de fire kommunene Kongsberg, Nesodden, Lillehammer og Ulstein, samt Universitetet for miljø- og biovitenskap gjort noe med. Og i flere kommuner landet over jobbes det nå med lignende vedtak.

Norske kommuner er store innkjøpere av varer og tjenester. Ved å kreve åpenhet fra selskapene de handler med sier kommunene klart i fra om at bruk av skatteparadis ikke er i tråd med god forretningsskikk.

”Kommunene viser at de tar avstand fra de urettferdige og skadelige konsekvensene av skatteparadiser, og gir et tydelig signal til Finansdepartementet om at de ønsker strengere regelverk på området” sier Benedikte Pryneid Hansen, leder i Attac Norge, som står bak kampanjen Skatteparadisfrie soner.

Regjeringa har lovet å komme med land-for-land-rapportering før 1.1.2014. LFL betyr at multinasjonale selskaper må rapportere på virksomhet og innbetalt skatt for hvert land de opererer i slik at de ikke kan skjule skatteunndragelse gjennom å rapportere på region-nivå.

”Vi er veldig glade for at regjeringen lover å innføre land-for-land-rapportering i 2014, dette er et svært viktig verktøy i kampen mot kapitalflukt. Mange kommuner venter på dette vedtaket og er klare til å implementere det lokalt så her er det viktig at finansministeren og regjeringen leverer” sier Hansen.

Undersøkelser viser at Norge taper 7,5 mrd. kroner i skatteinntekter fra multinasjonale selskaper hvert år.

Les mer om Attacs kampanje Skatteparadisfrie soner

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: