Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Er utplasseringen av NATOs rakettforsvarssystemer av typen Patriot et skritt på veien for innføring av en illegal flyforbudssone?

Posted by Fredsvenn den desember 4, 2012

The conflict between the government of Syria and anti-government rebels has brought violence and death to the war torn country for months and recently reports have surfaced that Syria’s president is preparing to deploy chemical weapons against the rebels. But are these allegations true or is this Iraq version 2.0?

CIA har i lengre tid arbeidet tett med regjeringen i Tyrkia bak kulissene for å forverre situasjonen i Syria og skape forutsetninger for en regional krig mens amerikanske tjenestemenn og NATO offentlig kaller situasjonen for tilbakeholdenhet. Minst 40.000 mennesker skal ha blitt drept siden kampene i landet startet i mars 2011. Også antallet flyktninger fra landet øker kraftig. FN anslår at tallet på syrere som flykter fra krigshandlingene i hjemlandet vil passere 700.000 innen januar.

NATO er et viktig element i krigen mot al-Assad og Syria på grunn av lammelser i FN. «NATO er det nye FN for Ankara når det kommer til Syria,» forklarte Soner Cagaptay, direktør for den tyrkiske Research Program ved Washington Institute for Near East Policy (WINEP), som er en organisasjon nært tilknyttet American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). WINEP er nært knyttet til de nykonservative og har lenge presset på for å få en mer aggressive politikk fra USA mot Syria og Iran.

I løpet av helgen er det rapport om kamper i hele Syria. Natt til søndag endte en offensiv fra regjeringsstyrkene for å sikre hovedstaden Damaskus i voldsomme kamper med opprørere. Analytikere mener offensiven ved Damaskus er et forsøk fra regjeringen på å sette seg i posisjon til å forhandle seg ut av konflikten med opprørsstyrkene.

Tyrkiske tjenestemenn sier nå at de har troverdig informasjon på at dersom den syriske regjeringens luftangrep mot opposisjonen ikke fører frem, så kan president Bashar al-Assad komme til å ty til raketter og kjemiske våpen som en siste utvei. Det antas at det syriske regimet har sennepsgass, nervegassen sarin og muligens VX nervegift. Dette til tross for at Syrias utenriksdepartement mandag den 3. desember 2012 erklærte at det aldri vil bli brukt kjemiske våpen mot syrere.

Tyrkerne mener at regimets sovjetiske scud-raketter og nordkoreanske SS-21-raketter vil bli rettet mot områder kontrollert av opposisjonen, men at rakettene lett kan streife over grensen, noe artillerigranater og bombekastere tidligere har gjort. Tyrkia besluttet derfor i forrige måned å be om at NATOs rakettforsvarssystemer av typen Patriot, som kan oppdage en innkommende rakett og avskjære den blir utplassert i deres territorium.

Det er Nederland og Tyskland som har rakettforsvaret Tyrkia nå vil ha utplassert hos seg, og de to lands parlamenter skal stemme over saken denne uken. Tyrkia forventer at de får innvilget sin forespørsel. NATO har erkært at de vil kunne ha på plass rakettforsvaret i løpet av kun få uker etter at en utplassering er vedtatt og har advart Assad med at dersom han bruker kjemiske våpen vil det utløse en direkte militær intervensjon mot ham. Forrige gang rakettforsvaret ble utplassert i Tyrkia var under Irak-krigen i 2003.

Russlands president Vladimir Putin var nylig på et dagsbesøk til Tyrkia. Formålet med besøket er egentlig handelssamtaler, men det ble overskygget av de to landenes uenighet om Syria. Tyrkia legger press på Putin for å få ham til trekke sin støtte til al-Assads regime. Russland har så langt skjermet Syria fra internasjonale sanksjoner. Russland og Kina har nemlig brukt sin vetorett i FNs sikkerhetsråd for å blokkere eventuelle sanksjoner mot Assads regime.

Samtidig som kamphandlingene i Syria har blitt stadig mer intense, har Russland fortsatt å levere våpen til regimet. Russerne mener at deres våpensalg ikke er i strid med internasjonale avtaler, og har avfeid krav om å stanse handelen. Men selv om Russland har uttrykt bekymring for å utplassere NATOs rakettforsvar på Tyrkias grense mot Syria, så har de uttalt seg på en forsiktig måte om emnet for å unngå kritikk fra Tyrkia.

«Eventuell bruk av kjemiske våpen vil være helt uakseptabelt for hele verdenssamfunnet. Dersom noen tyr til disse fryktelige våpnene, så venter jeg en umiddelbar reaksjon», erklærte NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tirsdag den 4. desember 2012. «Hvor raskt Patriot-rakettene etter et vedtak kan være på plass, avhenger av flere praktiske ting», sier han, og legger til at det vil skje «i løpet av noen uker». Russerne er imot at Tyrkia skal få slik NATO-hjelp og frykter en militarisering av grensen som gjør situasjonen i regionen mer ustabil.

«Det vil være en humanitær katastrofe og politisk helt uakseptabelt», understreker utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og sier seg enig i at Syria i så fall krysser en rød linje. Men han sier samtidig at Assad-regimet vet at dette vil være en svært kraftig opptrapping og skape en helt ny situasjon i Syria og regionen. Hvordan en slik reaksjon i så fall blir, får «man se på om det blir en aktuell problemstilling», fremholder han, og legger til «Vi skal ikke delta i noen flyforbudssone eller offensiv operasjon.»

Frankrikes president Francois Hollande sier at NATO må sette opp flyforbudssoner i Syria som skal fungere som buffer soner. Han sier Frankrike arbeider tett sammen med sine amerikanske, britiske og tyrkiske partnere vedrørende planer for denne type aksjoner i syrisk suverent territorium. Uansett så har er dette ennå ikke bestemt. «En flyforbudssone er ikke på agendaen på NATO møtet denne uka,» sa en ledende amerikansk regjeringsrådgiver som sammen med utenrikssekretær Hillary Clinton deltar på møtet.

Uansett så er det mange nå som rike på tidligere erfaringer ser utplasseringen av NATOs rakettforsvarssystemer av typen Patriot er en begynnelse på NATOs aktive engasjement mot Syria og et skritt på veien for innføring av en illegal flyforbudssone.

Tyrkia frykter at Syria skal bruke kjemiske våpen

A fresh policy in Syria: No-fly zone

McCain supports Patriots for Syria no-fly zone

«No-Fly Zones inside Syria»: West Scripting Scary Scenario

Turkey committed to side with Zionism to destroy Syria

Rebels Who Once Fought with al-Qaeda, ‘Key’ to Syrian Civil War

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: