Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Borgerlønn – BIEN Norge støtter «Fredsprisinitiativet 2012 – EU ingen verdig vinner»

Posted by Fredsvenn den desember 5, 2012

euro5

fredsprissss

Martin Rowson 12.10.2012

Borgerlønn – BIEN Norge

...

Borgerlønn – ikke naivt, men nødvendig

Nobels fredspris for 2012 er tildelt EU. Borgerlønn – BIEN Norge mener dette sender feil signaler. Dette har ingenting med spørsmålet om norsk EU-medlemskap å gjøre, men er en kritikk av Nobelkomiteens avgjørelse, samt at vi mener at EU ikke fortjener prisen.

EU anno 2012 oppfattes som en union som har gått til sosial og økonomisk krig mot sine innbyggere. Vi ser en negativ sosial utvikling i store deler av Europa, og EU fører en politikk som på mange områder forsterker de sosiale problemene og svekker mulighetene for demokratisk styring.

Forhandlingene mellom de ulike regjeringene og deres kreditorer om å få utbetalt kriselån fra EU og IMF har ikke vært enkel. Tilliten mellom medlemslandene i EU er tynnslitt, og EUs institusjoner sliter med og håndtere den økonomiske krisen.

EUs kuttpolitikk truer demokratiene i Sør-Europa. I stedet for at de får bestemme sin egen framtid, dikterer troikaen, bestående av EU, den europeiske sentralbanken (ESB) og IMF, betingelsene. EUs krisepakker gjør vondt verre, med krav om omfattende nedskjæringer i velferden og masseoppsigelser.

Gjeldstruede medlemsstater har vært nødt til å innføre en knallhard innstrammingspolitikk for å få lån av ESB til å betjene en stadig økende gjeld. Lisboa-traktaten hindrer ESB å gi lån direkte til medlemsstatene og de blir da solgt på markedet til skyhøye renter. Istedet for å hjelpe sin egen befolkning har disse pengene gått rett inn i finanssektoren og inn i skatteparadiser.

Basert på den nåværende politikken vil fattigdom fortsette å eksistere i tiårene som kommer. Det er derfor på høy tid at EU vurderer borgerlønn for å bekjempe den fattigdommen som vi nå ser bred om seg i de ulike EU landene. En borgerlønnreform vil frigjøre menneskenes iboende kreativitet, føre til nytenkning og et styrket kulturliv.

Menneskerettighetene inkluderer det å ha et trygt sted å bo, mat, klær, helseomsorg, en arbeidsplass å gå til, frihet til å gi uttrykk for det en mener er urettferdig, til å leve i samsvar med sin tro. Innføring av borgerlønn er derfor realisering av menneskerettighetene i praksis.

Mange kunstnere, omsorgspersoner, frivillige, innovatører, grundere og aktivister gjør en fantastisk jobb for samfunnet, men har ikke en grunnleggende økonomisk trygghet. Borgerlønn vil kunne bidra til at de som faller utenfor får leve et liv i verdighet og med nødvendig innflytelse over sin livssituasjon.

Borgerlønn vil ikke kun være til gevinst for den enkelte, men gjøre folk bedre i stand til å skape og fornye samfunnet. Via borgerlønn vil pengene nå realøkonomien, noe som vil gjøre at omsettingen øker og skape en mer dynamisk økonomi. Folk vil bli i stand til å starte egen verdiskaping og samtidig sørge for en viss etterspørsel etter varer slik at mange konkurser kan bli unngått.

I stedet for å finne nye og kreative løsninger har EU fortsatt å føre en politikk som har vist seg feilslått. EUs håndtering av euro-krisen har ført til arbeidsledighet, sosial nød og ødeleggelse av velferdsstatene i EU-landene, noe som hverken er stabiliserende eller fredsskapende, men som har ført til en fremvekst av høyreekstreme strømninger i flere europeiske land.

Man kan trekke fram de historiske erfaringer, og gjerne innrømme EU kreditt for dette, men Fredsprisen skal ifølge Nobels testamente i hovedsak premiere aktører og organisasjoner som i løpet av det siste året har gjort en særlig innsats for å fremme nedrustning og forbrødring.

På bakgrunn av EUs flerfoldige militære dimensjoner, den økende overvåkningen av vanlige borgere og den politivolden vi nå er vitne til mot demonstranter, mener vi at EU ikke er verdig vinner av Nobels fredspris.

Den eneste forbrødringen vi ser er den som kom til syne under generalstreiken i regi av den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) den 14. november. En aksjonsdag for den europeisk fagbevegelsen og i protest mot EU-drevne kriseprogrammer og kutt i velferdsordninger.

Borgerlønn – BIEN Norges solidaritet går til vanlige mennesker, arbeidsløse og fattiggjorte, i Hellas, Spania osv, ikke til EU-eliten. Og det er eliten som nå kommer til Oslo for å bli vist respekt og ære. Den er et hån mot dem som nå kjemper for å overleve i land som Hellas og Spania. Vi stiller oss derfor bak «Fredsprisinitiativet 2012 – EU ingen verdig vinner».

Borgerlønn – BIEN Norge

En institusjon som oppfordrer til militær opprustning bør ikke få fredspris, mener innleggsforfatterne:

EU er ikke en verdig vinner

Reklamer

Én kommentar to “Borgerlønn – BIEN Norge støtter «Fredsprisinitiativet 2012 – EU ingen verdig vinner»”

  1. Aagot.no said

    Reblogged this on Aagot.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: