Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Er vi på vei mot en oljekrise?

Posted by Fredsvenn den januar 3, 2013

Skal verden unngå fallende oljeutvinning framover er det flere oljeland som må gjøre en ganske storstilt innsats ifølge IEA. Irak, Brasil, Canada, Kazakstan, USA, Venezuela, Saudi Arabia, Russland, Kina, Angola, Kuwait og Emiratene kan iFølge IAE klare å øke sin oljeutvinning. Irak er det land som kan bidra mest av disse. USAs innsats alene kan ikke redde verden fra fallende oljeutvinning. Spørsmålet er om det er nok.

USAs oljeutvinning vil øke framover i de neste 10 år ifølge IEA, men deretter vil oljeutvinningen i USA på nytt begynne å falle. Om litt over 25 år vil oljeutvinningen i USA iflg IEA ligge på omtrent dagens nivå. Det kan tenkes at USAs oljeimport vil falle ganske mye fremover de neste 10 årene og eventuelt helt fram til 2035, men deretter kan det tenkes at oljeimporten til USA igjen vil øke (det at USA skal bli oljeeksportør fremover er vel heller ganske tvilsomt). Men USA vil kunne få tid til å foreta en energiomlegging. Det vil være veldig vanskelig å anslå USAs importbehovet for olje i feks år 2040.

For EU vil situasjonen derimot bli riktig ille fremover (økt import av olje og gass). Spørsmålet er om EU vil klare å overleve dette sammen med alle andre problemer. Problemer/kollaps i EU kan trekke med seg USA i dragsuget (og visa versa). Verden kan få et lite pusterom før man når maksimum punktet for verdens oljeutvinning (PeakOil), men vil man benytte et slikt pusterom på konstruktivt vis? Vil USA feks bedrive energiomlegging eller militær opprustning?

Norge har i dag ca 2% av verdens oljeutvinning. En halvering av norsk oljeutvinning vil redusere verdens oljeutvinning med 1%. Ifølge beregninger fra IMF vil dette kunne føre til en pristigning på olje på trolig 50%, dvs at et fat olje istedenfor 110$ vil koste ca 165$, hvilket kan gjøre det veldig vanskelig å få til økonomisk vekst i dagens verden. (En halvering av norsk oljeutvinning kunne egentlig ha vært bra for norsk økonomi og for norsk befolkning, det er ikke noe poeng i å prøve å bli verdensmester i eksportoverskudd pr innbygger bare for å investere landets overskuddet i aksjer etc som raskt kan fordufte i verdi).

Oljeutvinning i USA av tight/shale oil (fracking) krever en oljepris på 80-90$ fatet for å bli lønnsomt. Dette fungerer i dagens verden med en oljepris på 110$ fatet. Dette kan nok stimulere næringslivet i USA og kan føre til reetablering av industri i USA. De nye oljefeltene i USA tømmes veldig raskt ut og har kun en levetid på 3-4 år. Skulle oljeprisen falle til under 80$ fatet vil den nye oljeutvinningen i USA veldig raskt kunne stoppe opp og bli mye mindre.

Faller oljeprisen til under 50$ fatet vil Norge få alvorlige problemer. For USA og EU kan det å få kontroll over oljeutvinningen i verden være viktig for å sikre olje/gass importen til EU og for å opprettholde økonomisk vekst i verden eller i de vestlige land. Verden eller den vestlige verden tåler ingen stor oljeboikott i dagens situasjon (blir det krig i Midt-Østen kan oljeprisen veldig raskt bli ekstremt høy 300$ – 500$ fatet, og da har vi vel nådd dommedag).

Oljeselskaper i USA og EU vil ha interesse å delta i oljeutvinningen i andre land hvor oljeutvinning gir superprofitt (feks i Irak hvor utvinningskostnadene er mye lavere enn i feks USA og Norge). Dette kan redusere bla USAs handelsunderskudd. Det er ikke sikker at man særlig mye lenger kan fortsette med dagens pengeutlåning og lånefinansierte konsum (ved at Kina og oljelandene låner ut sitt handelsoverskudd til bla USA).

Vi blir ikke kvitt USAs maktelites hensynsløse opptreden på verdensarenaen. Det var håp om at deres makt ville bli redusert på grunn av energiforsyningen, men det snur faktisk. Deres egeninteresser, skjult bak ideologiske røktepper som: moral og hjelp, obligation to protect osv, vil fortsette å plage de fleste av vedens stater og nasjoner. Det vil bli ført nye kriger for å skaffe seg kontroll over enda større deler av verden/flere stater dominert til underkastelse og økt bruk av fossile brennstoffer vil ØKE temperaturen på jorda og i sjøen. Bare MASIVT folkelig press kan stoppe disse ytterst skadelig utviklinger.

Olje eller Israel?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: