Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Attac lanserer rapporten “Vet du hva banken din gjør?” den 24. januar på Litteraturhuset

Posted by Fredsvenn den januar 23, 2013

Til tross for at bankene igjen går med rekordoverskudd, er det få som vet noe om hvordan de skaper sine resultater. Det norske Oljefondet får jevnlig kritisk søkelys rettet mot etikken i sine investeringer – så hvorfor ikke rette samme søkelys mot banksektoren? Bankene fordeler ressurser i næringslivet, og kan påvirke dette i positiv eller negativ retning. Dette gjelder ikke minst gjennom koblingen til skatteparadis. At banksektoren er en aktiv tilretteleger for bruk av skatteparadis er problematisk fordi skatteparadis-systemet bidrar til hemmelighold, tilrettelegger for skatteunndragelse og svart økonomi, og hemmer verdiskapning i utviklingsland.

Attac lanserer rapporten “Vet du hva banken din gjør?” 24. januar på Litteraturhuset (Kverneland) kl. 17.30- 19.30. Den tar for seg de fire største bankene i Norge (DNB, Nordea, Handelsbanken og Danske Bank) og deres tilknytning til skatteparadis. Rapporten ser også på bankenes samfunnsansvar, og problematiske sider ved deres utlåns- og investeringspraksis der det er dokumentert fra norsk og internasjonalt sivilsamfunn. Dette inkluderer bl.a. matspekulasjon, investeringer i atomvåpen og i miljøverstinger.

Det må gjerne være innspill fra salen til andre eksempler på investeringsporteføljer, hvordan bankenes rolle i samfunnet bør være, hva som kan gjøres på reguleringssiden og hva vi som kunder kan gjøre.

Rapportforfatter, Sirianne Dalum, som har master i statsvitenskap fra UIO og en Msc i komparativ politikk fra LSE, og i lengre tid har jobbet som frilanser for DN, presenterer funnene i rapporten.

Panel:

– Statssekretær i Finansdepartementet Morten Søberg (SP)

– Jan Digranes, direktør for bank- og kapitalmarkedsavdelingen i Finans Norge (FNO)

– Eivind Hageberg fra Attac Norge

– Karsten Gjefle, daglig leder i CSR Norge.

Ordstyrer: Emilie Ekeberg (journalist i Klassekampen).

Arrangementet på facebook: Rapportlansering og debatt: Hva gjør banken din?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: