Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Halver kampflyinnkjøpet, bruk pengene på fredsarbeid

Posted by Fredsvenn den mars 10, 2013

«Det er et grunnproblem at det er så mye lettere å finne penger til krig enn til fred. 200 milliarder kroner kan det koste å kjøpe og drifte 56 kampfly over en tredveårsperiode. Det er penger som kan bli båndlagt og som da ikke kan brukes til andre formål uansett hva vi etter hvert kunne ønske å bruke titalls milliarder kroner til.»

«De fleste er enige om at det er bruk for fly som kan hevde norsk suverenitet over de enorme havområdene vi har tatt ansvaret for. Vi trenger dem for å oppdage hva som foregår av ulovlig fiske og annen lyssky virksomhet, og vi trenger dem til å avskjære russiske fly som tester beredskapen vår. Men det trengs ikke 56 bombefly spesielt egna for luft-til-bakke-angrep til slike oppgaver.

Det var også et annet uttalt formål med bestillingen av kampfly: De trengtes for at det norske forsvaret skulle kunne delta i oppdrag langt utafor norsk territorium. Det er ingen tvil om at det er store behov for fredsbevarende og konfliktdempende militær innsats i mange konfliktområder rundt om i verden. Men det er ikke bombefly som trengs da.

Kjøp av så mange kampfly, vikler Norge inn i offensive krigsstrategier som vi lett mister kontrollen over. Skaffer vi oss 56 kampfly stappfulle av hypereffektiv krigsteknologi, er nok faren langt større for at de vil bli brukt til oppdrag ”out of area” enn for at de kommer i kamp over norske farvann under overvåkingsoppdrag.

Nærmere 300 milliarder kroner kan det koste å kjøpe og drifte 56 kampfly over en tredveårsperiode. Et land som ved høytidelige anledninger ynder å kalles seg en fredsnasjon, burde i det minste kunne møte krigsnasjonen Norge på  halvveien: Hva kunne 150 milliarder kroner vært brukt til innen et fredspolitisk handlingsprogram – slik at vi nøyer oss med den andre halvparten til det mest primitive av alt: fortsatte kjøp av kampfly?,» skriver Dag Seierstad i en kronikk.

«SV vil arbeide for at kjøpet av kampfly halveres. Det gjør det mulig å satse inntil 100 milliarder kroner over en tredveårsperiode til et fredspolitisk handlingsprogram,» heter det blant annet i et forslag Ivar Johansen sammen med Dag Seierstad har sendt fram et forslag til SVs landsmøte.

Halver kampflyinnkjøpet, bruk pengene på fredsarbeid

Varig krig mot terror?

Har vi egentlig noe å klage over i Norge?

Reklamer

2 kommentar to “Halver kampflyinnkjøpet, bruk pengene på fredsarbeid”

 1. Fred said

  Tingen er ikke å halvere flykjöpet men å kjöpe et system som koster halvparten så mye. De finns! JSF-prosjektet er fullstendig dödfödt mhp. kostnadskontroll.

  Fred

 2. Fred said

  Denne burde gi de norske politikerne noe å tenke på:

  http://www.washingtontimes.com/news/2013/mar/6/prices-soar-enthusiasm-dives-for-f-35-lightning/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS

  Og dette er ikke nytt nytt. At ikke de ansvarlig persjonasjene kan begripe at de ( egentlig de norske skattebetalerne) blir r**p*** av amerikanerne!

  Danskene revurderer nå sin deltakelse i JSF-prosjektet. Kjöp svensk!

  Fred

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: