Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Iraks minoriteter lider (gjenpublisert)

Posted by Fredsvenn den mars 19, 2013

Iraks minoriteter lider

De fleste kjenner nå til situasjonen for palestinerne i Gaza, men langt færre kjenner til de grusomheter som finner sted mot Iraks kristne og andre minoriteter som nå er ved å bli utryddet en gang for alle. Det felttoget som kurderne begynte i 1842 hadde som målsetting å utrydde assyrerne fra de fjellområdene de hadde søkt tilflukt i for på denne måten å erobre deres land. Bare på en dag, den 1. januar 1895, ble 13.000 assyrere, menn, kvinner, barn og gamle, myrdet i Urfa, byen hvor Abraham kom fra. Og verre skulle det bli.

I 1914 brøt Første verdenskrig ut og det ottomanske imperiet kom til å delta på Tysklands side. Da det osmanske riket kollapset benyttet tyrkerne seg av anledningen til å utslette de allerede så undertrykte minoritetene for så å sitte igjen med deres territorier. I likhet med armenerne var assyrerne en kristen minoritet i Det ottomanske imperiet. De ble ikke i samme grad som armenerne sendt ut på dødsmarsjer, men ble massakrert der de bodde. Hele 75 % av assyrerne ble drept i løpet av Første verdenskrig, primært av tyrkere og kurdere.

Hver gang noen trekker frem tyrkernes folkemord på ca 1.5 millioner kristne armenere i 1915 blir Tyrkia rasende. Mens det i Tyskland er forbudt å fornekte nazistenes folkemord på jødene under annen verdenskrig er det i Tyrkia forbudt å erkjenne folkemordet på armenerne. Og når de blir minnet om sine historiske forbrytelser mot assyrerne reagerer de på samme måte som når det gjelder forbrytelsene mot armenerne, nemlig med fornektelse og raseri.

Armenerne har alltid hevdet at folkemord vil skje igjen viss man ikke kommer til bunns i dem som allerede har vært og forsøker å lege de sår som har blitt skapt. Da Hitler under den andre verdenskrig bestemte seg for å massakrere jødene sa han ”Hvem husker i dag armenerne, hvem vil i morgen huske jødene.” Hitler trodde at nazistenes folkemord på jødene skulle glemmes like fort som folkemordet på armenerne.

Splitt og hersk

Nå i dagens Irak har minoriteter falt mellom to stoler – mellom fundamentalistiske muslimer og Vesten. Dette ikke minst på grunn av at USA etter å ha fjernet diktatoren Saddam Hussein, som USA tidligere hadde sørget for at beholdte makten i etterkant av Gulfkrigen, fjernet all statlig autoritet i Irak, noe som var med til å kaste landet ut i et vilt kaos.

Under sin krig mot Irak benyttet USA seg først av shiaene i sin kamp mot Saddam Hussein for deretter å sette sunniene opp i mot shiaene for at disse ikke skulle få for stor makt. Resultatet har blitt en blanding av et shiamuslimsk prestestyre og en borgerkrig mellom shiaer og sunner, hvor minoritetene befinner seg i ildlinjen fra begge kanter. Vestens splitt og hersk politikk, som har gått ut på å så splid og konflikt mellom shiaer og sunnier, har med andre ord gått sterkt utover de ulike sårbare minoritetene.

Angrep på minoriteter

Sekterisk vold, tvetydig legalt forsvar for religiøs frihet og andre faktorer har bidratt til en forverret situasjon for kristne og andre religiøse minoriteter, som utgjør noen av de eldste samfunnene i verden. Disse er nå ved å bli drevet fra landet av en voldsbølge rettet mot dem ettersom de blir identifisert med okkupasjon og lette mål for kidnappere og dødsskvadroner. De har blitt truet med vold viss de ikke forlater deres hjem, blitt henvendt til gatene og til og med drept, og deres kirker har blitt bombet eller ødelagt. De fleste har derfor reist til naboland som Syria og Jordan, mens færre har endt opp i vestlige land. Når valget består mellom å risikere døden eller å flykte så er det mange som velger det sistnevnte.

Mens det er sant at det har vært noe reduksjon av vold i Irak er forholdene for de kristne ennå enormt desperat.” Tusener av kristne lever i spontant oppførte landsbyer i landområder langt fra deres hjem i Bagdad og Mosul. Nedgangen i vold i Irak blir delvis forklart ut fra at det ikke er noen tilbake å angripe ettersom dominante grupper har tatt kontroll over de ulike regionene og tvunget andre faksjoner, Iraks minoriteter, til å forlate sine hjem.

Det er ingen som forsvarer minoritetssamfunnene i noen del av Irak. Hele 1/3 av minoritetssamfunnene i Irak, som under Hussein utgjorde hele 10 % av den totale befolkningen, har nå blitt drept eller har blitt nødt til å flykte.

Innføring av sharia

Irak har samme konstitusjonelle problem som Afghanistan. Da det ble ført sak mot Abdul Rahman i 2006 for å ha konvertert fra Islam til kristendom ble han dømt til døden, noe som overasket verden ettersom landets konstitusjon garanterte religionsfrihet. Problemet er kun det at Afghanistans konstitusjon i tillegg erklærer at ingen lov kan gå i mot troen og bestemmelsen til Islam, shariaen, og det var under denne sistnevnte at Rahman ble dømt etter.

Den irakiske konstitusjon, som tidligere har vært sekulær, inkluderer nå lignende garantier for religionsfrihet, men erklærer samtidig at ingen lov som går i mot Islam kan bli etablert. I tillegg erklærer Artikkel 89 at den irakiske føderale høyesterett vil inkludere eksperter i islamsk rettsvitenskap, noe som betyr at det hele blir støttet av et rettssystem bygget på forståelse av islamsk lov.

Dagens situasjon

Irak har under Vestens invasjon og påsyn blitt frarøvet sine kulturskatter, sin sivilisasjon, samt sitt etniske og religiøse mangfold uten at Vesten på noen som helst måte har reagert. Det er nærmest som saken er tabu for den norske presse, noe som ikke minst skyldes at verken høyre- eller venstresiden i norsk politikk tjener på å ta opp saken omkring de mange minoritetene i denne delen av verden, noe vi blant annet har erfart gjennom den manglende anerkjennelsen av det armenske folkemordet.

I Norge er høyresiden opptatt av olje og geostrategiske anliggender og er dermed opptatt av å være venn med Tyrkia og Azerbaijan, mens venstresiden, på tross av at det stikk motsatte er rådende i andre land, støtter kemalismen og mener armenerne, på tross av at deres rolle som kulturfolket, er en hemsko som heller burde gå over til å snakke tyrkisk eller kurdisk. Mens man fordømmer korstogene på 1200-tallet gjør man ikke det samme med utryddelsen av de kristne på 1800-tallet.

En bipartisan kommisjon kalt US Commission on International Religious Freedom har nå publisert en rapport hvor Irak har blitt listet opp som et land viss regjering har tillatt/deltatt i brudd på rettigheter vedrørende religions- og trosfrihet. Dette på grunn av at bruddene mot den religiøse friheten ikke kun er alvorlige, men blir tolerert av regjeringen og i noen tilfeller begått av styrker innen regjeringen.

Rapporten kommer etter at flere dårlige nyheter har kommet fra den nordlige byen Mosul, som inkluderer en større kristen befolkning. I oktober flyktet hele 13.000 mennesker fra Mosul og dets omkringliggende områder. Dette etter at byens kristne erkebiskop først var blitt kidnappet og myrdet.

Religionsfrihet avhenger av å ha tre ting: Et samfunn som verdsetter religionsfrihet og religiøs ulikhet; deretter, en utvetydig juridisk provisjon for religionsfrihet; og til slutt en regjeringspolitikk som aggressivt bevokter religionsfriheten. Alle disse tre tingene er under angrep i dagens Irak. Og dette mens Irak er som å anse som underlagt amerikansk kontroll.

En av folkegruppene som blir plyndret, drept eller tvunget til å flykte er mandeerne, de som fulgte Johannes døperen og dermed en av verdens eldste religioner, lever i små grupper spredd utover landet og mangler dermed det forsvar som en stammestruktur kan gi, samtidig som de er pasifister. Som er resultat er de lette å angripe for de voldelige muslimske ekstremistgruppene som ser på dem som troløse hedninger. Mandeerne var på om lag 60.000 i 2003, mens det nå kun er 5000 igjen i Irak, noe som vil si at hele 90 % har forlatt landet eller blitt drept.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: