Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Splitt og hersk – om å dele opp andres land

Posted by Fredsvenn den oktober 1, 2013

How 5 Countries Could Become 14

Utrolig at andre folk skal diskutere hvorvidt stater og nasjoner skal deles opp eller ikke, og hvordan – nå tenker jeg ikke på en rettferdig nasjonalkamp, som blir ført av både kurdere, armenere og palestinere, for det støtter jeg fult ut.

Også Armenia og armenere blir glade for den oppmerksomheten de får. Og selv om Palestina og palestinerne får oppmerksomhet så endrer det lite. Hadde fokuset vært på kurderne og for et fritt Kurdistan, så hadde min reaksjon vært anderledes. Men når det kommer til å se etnisk eller religiøs identitet og nasjonale grenser som det samme, så kan dette skape mer lidelse enn det som allerede er tilfellet. Vi må heller se at vi alle tilhører menneskeheten og at vi alle må stå sammen om dem som holder oss nede. At vi er brødre og søstre over hele verden og at det kun er i fellesskap og i solidaritet med hverandre at vi kommer noen vei. Nasjonalstatens tid er over. Vi trenger nye former for enheter, enheter som samarbeider med hverandre og som ikke står opp mot hverandre. Nasjoner med bredde både når det kommer til etnisitet og religiøs tilknytning. Vi trenger lokale føderasjoner av folk som koordinerer og samarbeider seg i mellom, samt en større global konføderasjon av samtlige føderasjoner. Vi må bygge fred og rettferd …

Det er viktig å kritisere Israel på lik linje som det en gang i tiden var riktig å kritisere apartheid staten Sør Afrika, samtidig som det handler om å gjenetablere Palestina som en enhet. Du har rett i at det også er koptere, amazigh, berbere, vet-saharare, assyrere og druzere osv osv osv…, men for disse kan det være vanskelig eller umulig å danne en nasjonalstat bygget på etniske og religiøse linjer, ettersom de utgjør minoriteter og er spredd i ulike geografiske områder. Det er vell snarere slik at det er på grunn av nasjonalisme at vi har de krigene vi har i dag, samt rasisme og høyreekstreme grupper, inkludert ABB.Under araberoppstanden under første verdenskrig, hvor britene støttet araberne i Arabia og Levanten mot det osmanske riket, som de var i krig med, lovet de å støtte arabisk uavhengighet etter krigen. Dette stred mot Storbritannia og Frankrikes interesser, og sammen inngikk de i 1916 den hemmelige Sykes-Picot-avtalen, hvor deler av Midtøsten ble delt inn i britiske og franske interesseområder.

Britene, franskmennene og russerne signerte Sykes-Picot-avtalen i all hemmelighet i 1916. Den handlet om hvordan det osmanske rike skulle oppdeles etter Første verdenskrig. Aftalen fikk navn etter sir Mark Sykes, en britisk underrettelseoffiser, og den franske diplomaten Francois Georges-Picot.I avtalen ble Frankrig blandt andet tilkjent Syria, Libanon, Kurdistan, det nordlige Irak og Mosul. Russland skulle overdra Konstantinopel, de tyrkiske streder og det osmanniske Armenia. Storbritannien fikk området svarende til det senere Jordan, det sydlige Irak samt et mindre område ved Haifa. Av andre arabiske områder, som hadde indgått i det sammenfallende osmanniske rike skulle det dannes en konføderasjion av arabiske stater.

Avtalen ble ikke offentliggjort før etter at bolsjevikene åpnet tsartidens russiske arkiver. For de innblante partene var avsløringen pinlig og vakte tiltagende misstemning mellom parterne og araberne. Araberne var blitt lovet eller i det minste forespeielt av engelskmennene en selvstendig arabisk statsdannelse, hvis de gjorde opprør mot tyrkerne. Støtte til dette fikk de blant andre av obersten T. E. Lawrence.

Balfourerklæringen, som var et forsøk på å få jødene på ententemaktenes (Storbritannia, Frankrike, Russland og USA) sin side i Første verdenskrig, var et brev den britiske utenriksministeren Arthur Balfour skrev til den engelske sionistlederen Lord Rothschild i 1917. I brevet støttet han sionistlederen Rothschild og sa at han var enig i at jødene burde få sitt eget nasjonalhjem.

Målet var «å opprette et nasjonalt hjem for jødene» slik at de kunne leve samlet og slapp å være avskilt. Det som ikke var spesifisert var hvor grensen skulle gå; om landet skulle være stort eller lite. På den tiden bodde de fleste jøder spredd rundt omkring i verden, som f.eks. i Russland, USA, England og Frankrike.

Sykes og Picot satt med kartet og streket opp områdene de ønsket seg og i denne hemmelige pakten ble Midtøsten rett og slett delt opp. Område A ble tildelt Frankrike og område B til Storbritannia. Her skulle imperiemaktene med sin indirekte maktutøvelse innsette rådgivere og styre økonomien i sine respektive sfærer.

Stor-Syria, hvor Frankrike allerede hadde engasjert seg i handel, skulle stå under direkte fransk kontroll. Irak med havner, jernbane og olje skulle tilfalle britene og Palestina skulle være internasjonal sone, med unntak av Haifa. Britene ønsket seg oljen og derfor var de ute etter Irak. De trengte også en korridor til Middelhavet for å transportere oljen og derfor fikk de Haifa på den palestinske kysten og mye av Irak.

«Sykes-Picot-avtalen var et skammelig dokument og jeg vil på ingen måte forsvare det. Det ble utformet innenfor rammen av datidens maktbalanse der man resonnerte i imperialistiske tankebaner» (sir Michael Weir, tidl. ambassadør).

Midtøsten – Løfter og svik

Russland

CIA publiserte i 2004 en rapport, Global Trends 2015, hvor organisasjonen streker opp et scenario der Russland kan kollapse i 6-8 separate stater innen 2015. Denne satte i gang debatt om landets territoriale integritet. Dets bleke visjon rundt Russlands fremtid under en tid hvor Russlands regjering forsøker å få nytt fotfeste irriterte mange, især ettersom den var laget av dets kalt krigs fiende, men mange russere deler CIAs pessimisme. En meningsmåling gjort av radiostasjonen Ekho Moskvy viser at hele 71 prosent av de spurte mente at oppdeling av landet var en reell trussel. Det er ingen tilfeldighet at Vladimir Putins parti heter United Russia.

Konstruktiv ødeleggelse (gjenpublisert)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: