Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Er kapitalismen veien fremover?

Posted by Fredsvenn den februar 18, 2014

Frihet er essensielt, frihet til å være seg selv. Vi er alle unike – og det er det som gjør livet verdt å leve. Bare tenk hvor kjedelig og lite dynamisk samfunnet hadde vært om vi alle var like. Hadde det vært meningen at alle skulle ha vært like så hadde vi blitt født slik, men i stedet er vi født unike i forskjellige settinger og oppvekstvilkår.

Dette ikke nødvendigvis for at noen skal klare seg bedre enn andre, eller sko seg på bekostning av andre, men heller fordi vi samlet skal kunne skape et bedre samfunn og en bedre verden å leve i for oss alle. det at alle er unike gir felles styrke og mangfold, noe som beriker og forbedrer mulighetene for oss alle.

Det essensielle er at vi alle blir gitt gunstige vilkår hvor hver og en kan utvikle sin individualitet. Man trenger med andre ord en samfunnsform som kan garantere at alle, uansett av hvem og hvor man blir født, har sjanse til å utvikle sine egenskaper.

Om et barn vokser opp med to hardtarbeidende foreldre på luselønn og ikke får mulighet til å gå på skole, mens et annet barn vokser opp med rike foreldre med gode nettverk som kan hjelpe sitt barn inn i et like lukrativt arbeid, så vil ikke dette samfunnet tilgodese alle individene. Det ene barnet blir undersått for det rike ettersom man ut fra nødvendighetene må la seg bli solgt som lønnsslave.

Verden vi lever i består av fattige og rike individer. det at det er sønner og døtre av rike og mektige mennesker som går til grunne og sønner og døtre av fattige mennesker som klarer seg utmerket sier ingenting, det er unntakene som bekrefter regelen.

Det å få leve livet sitt i fred fra andre menneskers aggresjon er bra. Men aggresjon kommer fra urettferdighet, inkludert økonomiske forskjeller. Hvis noen frarøves sine muligheter her i livet så bør det nærmest være en plikt å kjempe for å få dem tilbake.

Hvis kapitalismen gjør at folk blir holdt nede, slik at man blir hindret fra å utvikle sine unike egenskaper, så er ikke kapitalismen egnet som samfunnsform, men hvis kapitalismen derimot gir alle mennesker en sjanse gjennom å skape de rette vilkårene som skal til for at alle skal kunne blomstre så er situasjonen straks en annen.

Borgerlønn kan skape et samfunn hvor vi alle har vilkår og muligheter til å utvikle våre unike egenskaper og delta i samfunnslivet unde de samme premissene.

Finnes det alternativer til kapitalismen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: