Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Jeg erklærer meg herved som borderliner

Posted by Fredsvenn den mars 10, 2014

Borderline personlighetsforstyrrelse (BPD) er en personlighetsforstyrrelse definert i det nordamerikanske diagnosesystemet DSM-IV, og beskrives som en langvarig forstyrrelse av personlighetsfungering karakterisert av tydelige variasjoner i humøret.

Lidelsen innebærer vanligvis uvanlig grad av ustabilitet i humør og svarthvittenkning. Lidelsen manifesterer seg ofte ved episoder med skifte mellom idealisering og devaluering av andre mennesker, kaotiske og ustabile mellommenneskelige relasjoner, skiftende selvbilde, identitet og atferd.

I ekstreme tilfeller kan denne forstyrrelsen i følelsen av å være en egen person føre til perioder med dissosiasjon. Symptomer opptrer særlig i nære personlige forhold, såkalte tilknytningsforhold. I upersonlige sammenhenger kan funksjonen være upåfallende.

Kraftige humørsvingninger kombinert med skifter mellom å devaluere og idealisere andre kan undergrave relasjoner til familie, venner og kolleger. Forstyrrelser knyttet til lidelsen kan også omfatte selvskading. Uten behandling kan symptomene forverres og i ekstreme tilfeller føre til selvmordsforsøk.

Det er knyttet bekymring til at diagnosen BPD stigmatiserer mennesker og støtter opp om nedsettende og diskriminerende måter å møte eller forstå disse menneskene på.

Som ved andre psykiske lidelser er årsakene til borderline komplekse og ukjente. Ett funn er at mange av disse personene har en historie med traumer, overgrep eller omsorgssvikt i barndommen.

Forskere har foreslått forskjellige mulige andre årsaker som for eksempel en genetisk disposisjon, nevrobiologiske faktorer, eller forskjellige miljømessige faktorer.

Det er forskning som antyder at borderline og posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er nært beslektet. Videre tyder dokumentasjon på at borderline kan være en følge av en kombinasjon som kan omfatte en traumatisk barndom, sårbart temperament og stressende hendelser i ungdomsårene eller voksen alder.

Borderline trenger ikke kun å være en lidelse, og det trenger ikke å være negativt. Dette avgjøres for en stor del av samfunnet man lever i og av menneskene man omgir seg med.

Spørsmålet dreier seg om hvordan samfunnet reagerer på det, og på mennesker som er anderledes generelt, og om det også er plass til disse menneskene.

I Norges tilfelle, som er et såkalt konsensus demokrati, så er det ytterst lite plass til dem som skiller seg ut. Disse blir derfor stigmatisert og marginalisert. Dette blant annet gjennom isolasjon. Det er vanskelig å få venner, og vanskelig å beholde dem, samt å få jobb. Det stadig presset og kravet rundt arbeidslinja gjør situasjonen ennå verre enn nødvendig.

I tillegg kommer at borderline tilfeller ikke kun utgjør en skavank, men også kan bidra med noe positivt for hele samfunnet ettersom grenselandet ikke kun befinner seg i personen, men også i personens forhold til den ytre verden, noe som gjør at en persomn med borderline kan oppfatte og forstå ting andre ville hatt langt større problemer med.

En person med borgerline befinner seg med andre ord i grenseområdet mellom geni og gal, samt mellom den fysiske og spirituelle verden. I denne overgangen kan man gå inn i det hensidige, motta overføringer og kjenne seg som en del av helheten – man kan drikke av visdommens kraft, men det kan også være farlig – og man har sine handikapp, noe som kan gjøre det vanskelig å formidle kunnskapen.

Et samfunn som har bredde og toleranse, også for dem som er anderledes, et samfunn hvor hver og en kan leve med sine særegenskaper under forutsetning av kardemommeloven og frihet under ansvar, kan med andre ord vise seg å være langt mer bærekraftig og selvutviklende enn et rigid samfunn med faste rammer.

Borgerlønn kan være med på å endre situasjonen til det bedre. Dette blant annet på grunn av at jobber indirekte vil bli mer menneskevennlige ved at det vil bli mer tilpassede arbeidsvilkår, samtidig som man vil ha en fast og trygg inntekt uten å bli ytterligere stigmatisert og marginalisert.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: