Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Borgerlønn er en menneskerettighet!

Posted by Fredsvenn den juni 22, 2014

Norge velter seg i skitne olje- og våpenpenger samtidig som nordmenn boltrer seg i sin egen selvtilfredshet og tror de er bedre enn alle andre. Dette bør endres. Vi bør gå inn for et mer rettferdig, demokratisk, frihetlig, fredelig og bærekraftig samfunn.

Men å gjøre dette på de fattiges bekostning eller å legge sylden på de fattige, som kanskje ikke har noen annen utvei enn å gå på trygd eller pensjon, synes jeg blir feil. Vi er alle søsken, og vi alle må ta vare på hverandre.

Også det å ha en jobb og bruke 8 timer hver dag for å jobbe for et kapitalistisk samfunn, når du i stedet kunne ha drevet aktivisme i den samme tiden, synes jeg blir feil. Veldig mange av dagens arbeidsplasser bør legges ned eller gjøre grønne.

Det på kunstig vis å forsøke å holde oppe et høyt, men misvisende, BNP er en felle og ikke en farbar vei. Vi bør i stedet regne ut de reelle kostnadene og se på hva som egentlig trengs å bli gjort. Tertiære behov og destruktiv eller unødvendig produksjon bør avsluttes.

I tillegg kommer at dagens vellferdssamfunn er for dyrt og at vi raskest må velge et alternativ. Borgerlønnreform kan vise seg å være et reelt alternativ. I stedet for å se på det som et pengesluk kan man eller reflektere over de gode resultatene som kan oppstå fra en slik reform.

Borgerlønn, også omtalt som garantert minsteinntekt, samfunnslønn, eller borgerinntekt, er betegnelse på en økonomisk ytelse til alle innbyggere i et samfunn, en betingelsesløs og universell grunninntekt som utbetales uavhengig av sosial status og som er høy nok til at de som mottar den kan leve et liv i verdighet og mulighet for å delta i samfunnet. Borgerlønnen skal være upåvirket av andre inntekter.

Det finnes ikke noe enkelt svar på hvordan en slik lønn skal finansieres og det er flere ulike tanker om hvordan dette skal gjennomføres i praksis. Motivasjonen for å innføre borgerlønn kan for eksempel være et ønske om at ingen skal sulte eller fryse, men at alle samfunnsborgere uten hensyn til hvordan de velger å leve sitt liv skal være garantert et økonomisk eksistensminimum. Dette som en slags medfødt rett, en menneskerettighet.

Stanislas Jourdan, som er leder av EU-initiativet for innføring av borgerlønn, også kjent som European Citizens Initiative for Unconditional Basic Income (ECI for UBI), beskriver borgerlønnen som en kulturell impuls, den skal utbetales som en menneskerett.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: