Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Fattigdomsgapet

Posted by Fredsvenn den august 27, 2014

USA er verdens rikeste nasjon, men over 50 millioner mennesker av alle amerikanere, 1 av 6, inkludert hvert femte barn, lider av sult. USA har blitt et paradis for noen, men et mareritt for mange, men dette kommer neppe som noen stor overraskelse. USA er nasjon bygget på folkemord og imperialisme, undertrykkelse og utbytting.

Men resten av verden er neppe noe særlig bedre. Oxfam International presenterte i januar, som en oppvekker før det årlige møtet i World Economic Forum (WEF) i Davos, en rapport, produsert i samarbeid med Paris School of Economics og ESRC, som avslørte at de 85 rikeste personene globalt sett eier like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning, som vil si 3,5 milliarder personer, inkludert barn, til sammen.

Mens Oxfam International er en paraplyorganisasjon bestående av en rekke veldedige organisasjoner som arbeider for større likhet, rettferdighet og fattigdomsbekjempelse i verden er WEF en årlig samling i Sveits hvor eliten samles for i hemmelighet å diskutere forretninger og politikk.

Begge gruppene har ifølge beregninger basert på Forbes milliardærliste fra 2013 1.7 trillioner dollar, altså et gjennomsnitt på 20 milliarder dollar i hvis man befinner seg i den første gruppen, og 486 dollar hvis man er i den andre gruppen.

Oxfam mener at det er ingen tilfeldighet, og at eliten bevisst har har skaffet seg en slik posisjon – det Winnie Byanyima, som er formann i Oxfam, kaller et «power grip» – ved å påvirke politiske prosesser og bygge reglene i det økonomiske systemet til sin egen fordel.

Hun støtter seg på den nyeste utgaven av ”The World Top Income Database”, som viser at ulikheten mellom de rikeste og fattigste menneskene rundt om i verden er økende: Mest av alt øker de mellom de rikeste og den fattigste halvdelen av verdens befolkning.

Men tar man situasjonen nærmere i øynene så ser man at de rike blir rikere, og det ganske raskt og dramatisk. Et eksempel er at mens man i fjor kun trengte å ha 23 milliarder dollar for å være i topp 20 av verdens milliardærer har dette tallet nå steget til hele 31 milliarder dollar.

Et resultat av dette er at det nå kun skal 67 av de rikeste folks formue til for å komme opp med det samme som den dårligere stilte halvparten av verdensbefolkningen. Hver av de 67 er i gjennomsnitt verdi på samme måte som 52 millioner mennesker fra bunnen av verdens rikdom pyramide.

I Storbritannia, hvor ulikhetene har eksplodert i de siste 20 årene, eier for eksempel de fem rikeste familiene mer enn hele den fattigste femtedelen av den britiske befolkningen, som vil si at de til sammen er gode for mer enn de fattigste 12 millionene på øyriket.

Og selv om Storbritannia er et av de verste eksemplene i Europa, så er landet langt fra det eneste der ulikhetene eksploderer. I tillegg til at ulikhetene allerede er vokst til et ekstremt nivå, fortsetter avgrunnen å bli større mellom de fattigste og rikeste, både globalt sett og i de fleste land. Hele 7 av 10 mennesker bor i land der ulikhetene har blitt større i de siste tre tiårene.

Den rikeste én-prosenten har økt andelen sin av nasjonalformuen i hele 24 av de 26 landene som det finnes data for i både 1980 og 2012, og Norge er et av de landene der de rike har økt formueandelen sin raskest. Men aller raskest går det i USA. Der har den rikeste én-prosenten av befolkningen stukket av med hele 95 prosent av den økonomiske veksten siden 2009, mens 90 prosent av den amerikanske befolkningen samtidig er blitt fattigere.

The 1% may be richer than you think, research shows

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: