Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Fredspolitisk regnskap 2009 – Tirsdag 1. september

Posted by Sjur Cappelen Papazian den august 31, 2009

Flyktninghjelpen og Norges Fredsråd, paraplyorganisasjonen til fredsorganisasjonene i Norge, har nå lansert to viktige bidrag for å få fokus på partienes politikk de siste to ukene før valget. Organisasjonene har vurdert partienes partiprogrammer om henholdsvis flyktningpolitikk og fredspolitikk.

Flyktninghjelpen konkluderer at folk på flukt i verden kommer svært dårlig ut dersom Rødt eller Frps politikk får gjennomslag i kommende periode. SV kommer på topp, med ”den mest helhetlige flyktningpolitikken” av alle partiprogrammene og terningkast fem av seks mulige. Arbeiderpartiet og Venstre får terningkast fire, mens Sp, Krf og Høyre må nøye seg med terningkast tre.

Norges Fredsråds 22 medlemsorganisasjoner har igjennom prosjektet Fredspolitisk Regnskap 2009 i samarbeid med Norsk Tjenestemannslag identifisert ti fredspolitiske indikatorer, og bedømt ni partiers politiske program ut fra disse. Det fredspolitiske regnskapet kårer SV og Miljøpartiet de Grønne til de beste fredspartiene, og konkluderer at norsk fredspolitikk er tjent med en rødgrønn regjering.

«SVs valgprogram er overlegent alle andre program når det gjelder omfang som brukes på fredssaker», sier Alexander Harang, styremedlem i Norges fredsråd og prosjektleder for Fredspolitisk regnskap 2009, som håper dette vil bidra til å sette fredspolitikken på dagsorden i valgkampinnspurten. Men hvor var fredsinitiativet i SV da de for kort tid siden arbeidet for å beholde soldater i Afghanistan? Og hvor er er dette initiativet når det kommer til jagerflydebatten hvor SV har valgt å ville gå til innkjøp av de atombombebærende JSF flyene fra Lockhead Martin, som er et samarbeidsprosjekt mellom blant annet USA, Israel og Norge? «The Defense Department and a handful of allies have launched an effort to ensure the F-35 Joint Strike Fighter program is capable of conducting the most devastating mission in modern warfare – delivering a nuclear bomb.» Norge er nå verdens største våpeneksportør i forhold til folketall og 7. største våpeneksportør reelt sett og er en viktig bidragsyter til amerikansk krigføring, og da ikke aller minst i Irak.

Årsaken til at MDG klatrer helt til topps er at partiet legger ikkevoldsprinsippet til grunn for all sin politikk. ”Vi i MDG tror ikke det fungerer å skape fred og demokrati ved bruk av vold”, sier Hanna E. Marcussen, talskvinne for partiet, som hevder at ikkevoldelige metoder har vært mest effektive til å kaste undertrykkende regimer de siste 40 årene. ”Se bare hvordan store deler av Øst-Europa frigjorde seg på slutten av 1980-tallet”, sier Marcussen, som samtidig mener at ”Krigen i Afghanistan har verken gitt landet fred eller demokrati. Vi må tenke nytt dersom vi ønsker oss en fredelig og demokratisk utvikling i Afghanistan. Vi i MDG vil hente de norske soldatene hjem fra Afghanistan, men det alene er ikke nok. Vi har også et ansvar for å bygge opp det vi har revet ned. Derfor vil vi arbeide for at norsk innsats i Afghanistan utelukkende skal dreie seg om humanitær virksomhet og hjelp til å bygge opp et reelt demokrati gjennom støtte til landets virkelige demokratiske krefter.”

Det er uansett å unndres over at ikke partiet Rødt har skåret høyere, men det skyldes kanskje deres anti-imperialistiske profil, hvor fred synes å være en selvfølgelig ting, men hvor kampen mot okkupasjonsmakter og imperialistiske pirater blir lagt vekt på. Her er eksempler: ”Rødt anerkjenner nasjonenes rett til selvbestemmelse. Retten til sivil og militær motstand mot okkupasjon og undertrykking er en grunnfesta rett for alle verdens folk”, ”Samtidig skal vi ikke ukritisk omfavne alle mulige politiske bevegelser som slåss mot imperialismen. Vi tar avstand fra overgrep mot sivile, innskrenking av demokratiske rettigheter og undertrykking uansett hvor i verden det skjer eller hvem som står bak.” og ”Den antikoloniale kampen føres både politisk, økonomisk og militært.”

Tirsdag 1. september legger fredsbevegelsen frem sitt ”fredspolitiske regnskap” over programmene partiene går til valg på 14. september. Møt opp i Litteraturhuset i Oslo kl 17.00, så får du med deg årets fredspolitiske regnskap med påfølgende debatt med partiene om
fredspolitikken de fronter. Listetopper fra Senterpartiet, RV og Miljøpartiet de Grønne har allerede meldt at de vil kaste glans over arrangementet, mens politikerne fra de andre partiene også kjenner sin besøkelsestid.

Les: “Snillismen” i Norge og Fredsnasjonen Norge – Verdens 7. største våpeneksportør

Velkommen!

PRESSEKONFERANSE

Drepte på oppdrag fra Stortinget

Forsvaret kjører nå et propagandaopplegg under overskriften «Våre demokratiske krigere». Aftenposten og Adresseavisens hovedoppslag i går under den megetsigende tittelen «Drepte på oppdrag fra Stortinget», er en del av denne offensiven.
I reportasjen forteller den da knapt 20-årige Tone Gunnes fra hennes Afganistan-opplevelse: «I det vanlige siktet ser hun skikkelser som løper mellom skyttegravene. I det termiske kameraet ser hun hoder som farges lysegrønne i søkeren. Hun har dem i siktet nå. Venter på ordre. Så kommer den. ILD! Hun skyter ni byger. Fem granater i hver byge. Litt senere kommer beskjeden fra de norske skarpskytterne som har ligget nærmest de talibanske stillingene. Bygene tok livet av mellom 20 og 25 mennesker. – Det var jeg som trykket på avtrekkeren, men vi var en tropp og et lag som var sammen om dette. Det er det norske folk gjennom Stortinget som har sendt oss til Afghanistan for å gjøre denne jobben, sier Tone Gunnes.»

Og hun har rett. Norge er i krig i Afghanistan, og Stortinget har ansvaret. Som en del av ISAF-styrkene har Norge derfor også et ansvar for at minst 40 sivile ble drept i et NATO-angrep fredag. Som i alle kriger; det er sivilbefolkningen som lider mest, og i fjor ble hele 2.100 uskyldige sivile drept. For meg er det bare et svar: Norske militære styrker må snarest mulig ut av Afghanistan!

Les Tone Gunnes sin historie
Les om NATO-angrepet fredag
Les «Hva gjør Norge i Afghanistan?», et hefte fra Fredsinitiativet
Les om atr motstanden vokser over hele verden

2 kommentar to “Fredspolitisk regnskap 2009 – Tirsdag 1. september”

  1. Anonym said

    […] 11, 2009 av Fredsvenn Fredspolitisk Regnskap 2009 – Møt opp på Litteraturhuset i Oslo tirsdag den 1. september kl. 17.00. […]

  2. Anonym said

    […] Fredspolitisk Regnskap 2009 […]

Legg igjen en kommentar