Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Attac Oslo øst inviterer til film og debatt!

Posted by Sjur Cappelen Papazian den august 9, 2011

Dagens politikk for å håndtere internasjonal økonomisk turbulens kan kun midlertidig stabilisere verdensøkonomien. Den internasjonale økonomien er fundamentalt ustabil og uegnet til å møte behovene til verdens befolkning. Vi må derfor se oss om etter alternative måter å tenke på. ”Tenk globalt, handle lokalt”, er det et sitat som sier.

Attac Oslo øst inviterer med dette til film og debatt den 29. august kl. 18.00-21.00 på Dattera til Hagen – Grønland.

Visning av filmen The Economics of Happiness av Helena Nordberg-Hodge, som med denne filmen har inspirert og motivert en hel verden! Vandana Shiva, Bill McKibben, David Korten og mange andre får her alle bidra med sin visdom!

Innlegg av økonomiprofessor Erik S. Reinert – En av verdens ledende utviklingsøkonomer og seniorrådgiver i Res Publica. I 2000 grunnla han The Other Canon, et nettverk som definerer seg selv som et alternativ til det tradisjonelle økonommiljøet.

Gratis inngang – Velkommen!

Trivselsøkonomi – til beste for mennesker og miljø

Helena.TEDx.3

Helena Norberg-Hodge

Helena Norberg-Hodge

Miljøguru til Norge

https://i0.wp.com/www.localfutures.org/images/stories/EoH_postcard_compressed.jpg

The Economics of Happiness

The Economics of Happiness div.

A Must See Film

The Economics of Happiness

Tid for globale saker i lokalvalgkampen?

Helena Nordberg-Hodge er internasjonalt i fremste rekke angående alternative løsninger på flere av verdens utfordringer, og ble tildelt Right Livelihood Award, eller den “Alternative Nobelprisen” for sin innsats i 1986.

Hun er grunnlegger og leder av International Society for Ecology and Culture (ISEC), som arbeider med å belyse årsaken til sosial- og miljøkriser, og fremme mer bærekraftige og levedyktige samfunn. Hun er med-grunnlegger av Internasjonalt Forum for Globalisering (IFG) og det Globale Eco-Village-nettverket. Hun er også medlem av den Internasjonale Kommisjonen for Fremtidens Mat og Landbruk, og redaktørstyret for magasinet The Ecologist. Hennes bok og film, Ancient Futures: Learning from Ladakh, har blitt oversatt til over 40 språk.

I 1993 var hun navngitt som en av verdens 10 mest interessante miljøforkjempere av Earth Journal. Hennes arbeide har vært gjenstand for mer enn 250 artikler i flere dusin land. I Carl McDaniels bok ”Wisdom for a Liveable Planet” ble hun i 2005 profilert som en av 8 visjonære som forandrer verden idag. Hun har i løpet av sitt arbeid mottatt støtte fra mange verdensledere, inkludert H.R.H. prins Charles, prins Sadruddin Aga Khan, H.H. Dalai Lama, og de indiske statsministrene Indira og Rajiv Gandhi.

Med filmen The Economics of Happiness, som konkluderer med at lokal økonomi er til beste for både mennesker og miljø – og verdensøkonomien, har hun inspirert og motivert en hel verden. Vandana Shiva, Bill McKibben, David Korten, Michael Shuman, Juliet Schor, Richard Heinberg, Rob Hopkins, Andrew Simms, Zac Goldsmith, Samdhong Rinpoche får alle her bidra med sin visdom.

I over 30 år har hun arbeidet med å analysere hvilken påvirkning verdenshandelen har på kulturer og landbruk verden over, og er en pionér i bevegelsen for lokal økonomi. I filmen gjennomgår hun alle de områdene der dagens globaliserte økonomi ikke tjente menneskenes behov og kommer med alternativer til ny måte å tenke på.

Norberg-Hodge hevder at dagens politikk for å håndtere internasjonal økonomisk turbulens, kun midlertidig vil stabilisere verdensøkonomien. Internasjonal økonomi fundamentalt ustabil og dermed uegnet til å møte behovene til verdens befolkning.

I filmen belyser hun de psykologiske, sosiale, og økologiske fordelene ved lokal økonomi og nødvendige tiltak på kommunalt, nasjonalt, og internasjonalt plan. Hun analyserer hvilken påvirkning den globale økonomien har på kulturer og landbruk verden over, og er en pionèr i bevegelsen for lokal økonomi.

Ifølge Nordberg-Hodge er det enklere å løse mange av problemene i verdenssamfunnet enn det de fleste tror, men da må vi først se sammenhengene mellom krisene og løsningene. Hun tror på lokalisering i stedet for globalisering, og mener at mindre enheter og større mangfold er bedre både for miljøet, menneskene og verdensøkonomien. Trivselen til arbeiderne blir også vesentlig større, enn når store selskaper gis mulighet til å utnytte både dem, jorda og miljøet.

Nordberg-Hodge påpeker at selv innenfor industrien er ikke større enheter alltid best, og det har også flere av verdens ledere begynt å forstå.

I 1975 deltok Nordberg-Hodge i en ekspedisjon til nord-indiske Ladakh, også kalt ”Lille Tibet”, og fikk etter hvert kjennskap til hvordan den globale konsumentkulturen ødela et til da velfungerende samfunn.

Det moderne, vestlige samfunnets påvirkning skapte selvhat med sine vestlige bilder av ”perfekte” rollemodeller. Universelle menneskelige behov, som nærhet og kjærlighet, ble erstattet med kunstige, kommersielle behov (vestlige merkeklær, hvit hud etc.)

Subsidierte verktøy undergrov samfunnet, fordi gjelden førte til slaveri. Tap av landjord førte til arbeidsløshet. I 1975 var det ikke fattigdom i Ladakh. I 1985 var det mange fattige og stor avstand mellom rike og fattige.

Verdenshandelen, med krav om stadig økt produksjon, skaper konkurranse, inkompetanse og forskjeller ifølge Nordberg-Hodge. Hun mener denne formen for globalisering øker konflikter og mangfoldet reduseres, og at verdenshandelen, når det gjelder penger og produkter, er et system som virker ødeleggende på enkeltmennesker, samfunnet og klimaet.

Det er verdenshandelen som driver konsumentkulturen. Det er ”big business” som styrer og forvirrer. Den 3. verden utnyttes grovt, der store selskaper anvender olje og billig arbeidskraft til å produsere varer for salg i I-landene.

Nordberg-Hodge påpeker at den 3. verden tvinges eller lures til storskalavirksomhet, mens småskalavirksomhet undergraves. Det er ofte kvinner som driver småskalavirksomhet, derfor er de spesielt utsatt. Dette skjer til tross for at småskalaproduksjon er mer hensiktsmessig og enklere å få til der, fordi solenergi og andre fornybare kilder er lettere tilgjengelig.

Basisbehovene i industrisamfunnet har blitt stadig mer kostbare å fylle. Konsumentkulturen har skapt både finanskrise og klimakrise ifølge Nordberg-Hodge, som hevder globaliseringen er basert på falske premisser. Det er ikke nok ressurser til stadig vekst. Lokalisering, med desentralisert lokal økonomi, vil derimot revitalisere matproduksjon, være mindre energikrevende, redusere frakt, øke mangfoldet, og gi folk kontroll over egne liv.

Globalt samarbeid er imidlertid nødvendig. Ved å ta vare på egen kultur, men dele erfaringer verden over, kan bærekraftige løsninger finnes og anvendes, som tar hensyn til både natur og mennesker. Økologisk jordbruk er mer effektivt på lang sikt.

Mangfold i småskalavirksomhet er mer produktivt mener Nordberg-Hodge. Tilhørighet i lokalmiljø og levende rollemodeller gir vitalitet til lokalsamfunn. Vår menneskelighet kan reddes ved samtidig å redde klimaet. Det er to sider av samme sak. Kanskje det er på tide å endre reglene for Verdenshandelen?

Some Endorsements:

“Helena Norberg-Hodge delivers a powerful message about globalization: It is the small, local economies around the world that are preserving traditions, cultures, and communities, and ultimately safeguarding our happiness.”
(Alice Waters, chef, author, and the proprietor of Chez Panisse)

“It is good news indeed to find so persuasive an explanation of our ailing world as ‘The Economics of Happiness.’ This film connects the dots between climate chaos, economic meltdown, and our own personal suffering–stress, loneliness, and depression. It presents the localization movement as a systemic alternative to corporate globalization, as well as a strategy that brings community and meaning to our lives.” (Joanna Macy, author World as Lover, World as Self)

“‘The Economics of Happiness’ offers a unique global perspective on a movement that is often reduced as being too small. Not so. The film tells the story of a grassroots movement for localization that is bubbling up from the cracks of a faltering global economy, in every corner of the world. These are the real ‘green shoots’ to be hopeful about.” (Anuradha Mittal, Executive Director, The Oakland Institute)

“I think this is the best, most holistic film I have seen on the subject.” (Jacob Bomann-Larsen, Coordinator of Nordic New Economy Network)

“…it is a great honor for me to endorse such an historic work.” (Samdhong Rinpoche, Prime Minister of Tibet’s government in exile)

“A must-see film for the future of the planet.” (Zac Goldsmith, Member of UK Parliament)

Erik S. Reinert

https://i0.wp.com/www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2011-04/Erik-S.-Reinert-normal.jpg

Erik S. Reinert – En av verdens ledende utviklingsøkonomer. Siden 2005 er han professor ved Universitetet i Tallinn, Estland. I tillegg er han seniorrådgiver i Res Publica.

Reinert er kjent for kritikk av enkelte samfunnøkonomiske teorier og er den eneste nordmann nevnt i avslutningskapittelet ”A Guide to Further Reading” i siste utgave av Robert Heilbroners bok The Worldly Philosophers.

I 2000 grunnla han The Other Canon, et nettverk som definerer seg selv som et alternativ til det tradisjonelle økonommiljøet. Navnet henspeiler på at det finnes en alternativ kanon til den rådende nyklassiske økonomien.

I 2008 mottok han Myrdal-prisen i ”evolusjonær økonomi”, og Selvaag-prisen ”for sin ustoppelige innsats for ny økonomisk tenkning i samfunnet.”

Reinerts siste bok ”How Rich Countries Got Rich … and Why Poor Countries Stay Poor” kom på Financial Times sin bestselgerliste, og har fått oppmerksomhet både fra ledende økonomer som Dani Rodrik og Jeffrey Sachs.

Han ble i 2009 utnevnt som medlem av Regjeringens finanskriseutvalg, men valgte senere å trekke seg fra utvalget.

Erik S. Reinert

The Other Canon

https://i0.wp.com/transitionalbany.org/wp-content/uploads/2010/12/Screen-shot-2010-12-04-at-2.00.50-PM.png

Legg igjen en kommentar