Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

”Norge: en fredsnasjon” – konferanse og debatt førstkommende fredag

Posted by Fredsvenn den november 22, 2012

Forrige uke kom Stortingsmeldingen om norsk våpeneksport for 2011. I meldingen kan vi lese at regjeringen tillot eksport av krigsmateriell og strategiske tjenester til hele 51 stater i 2011. Blant disse landene kunne vi finne over et titalls autoritære regimer og diktaturer. Norsk våpeneksport har gjennom hele 2000-tallet økt og blitt stadig mer liberalisert, noe et samlet Storting har stilt seg bak.

Norsk våpeneksport går til land over hele verden, og i fjor eksporterte Norge krigsmateriell til alle kontinenter. Diktaturer og autoritære regimer som Saudi-Arabia, Qatar, Oman, Jordan, Kuwait, Algerie, De Forente Arabiske Emirater, Singapore, Malaysia, Thailand og Kina (Macau) fikk alle importere norsk krigsmateriell og strategiske tjenester i 2011.

Alle partiene på stortinget har de siste fem årene støttet opp om norsk krigsmaterielleksport til alle disse mottakerne. Dette er en uansvarlig politikk, som bidrar til undertrykking og siviles lidelser, og som Norge derfor bør avslutte. Dessverre er det i dag ingen av partiene på Stortinget som tar til orde for å stoppe krigsmaterielleksporten til noen av de nevnte regimene. Isteden søker man nå å klargjøre regelverket, slik at man skal ha økt fokus på diktatoreksporten.

Fredslaget har i en årrekke stilt seg svært kritiske til liberaliseringen av norsk våpeneksport. Vi mener det ikke finnes noen grunner til at Norge skal selge noen typer krigsmateriell til autoritære regimer. Fredslagets holdning er at et strengere regelverk er positivt, men det viktigste er at Norge stanser all våpeneksport til land som undertrykker egen befolkning. Vi håper et skikkelig trykk fra fredsbevegelsen i den pågående stortingsprosessen vil kunne endre på denne uansvarlige eksportpraksisen.

Stortingsmeldingen om norsk våpeneksport for 2011

Hvorfor skal Norge selge krigsmateriell til autoritære regimer?

Eksportkontrollmeldinga 2012: Tvil om kontrollen på norsk våpeneksport vil øke

Strengare krav til våpensal

 ”Norge – en fredsnasjon?”

I forbindelse med Fredskontorets 50-årsjubileum arrangerer jubileumskomiteen og Fredslaget en stor konferanse og debatt om Norge som fredsnasjon på Litteraturhuset fredag. Seks unge fredsaktivister utfordrer framtidas politikere fra ungdomspartiene til å føre en ny norsk fredspolitikk.

Norges selvbilde som fredsnasjon blir stadig utfordret. Norge er en av verdens største våpeneksportører og har deltatt i flere kriger. Er det riktig at fredsnasjonen skal tjene penger på krig? Og har egentlig våre militære engasjementer skapt mer fred? Hva må til for at Norge skal leve opp til idealet om å være en fredsnasjon?

Norges faktiske sikkerhets- og utenrikspolitikk virker å være ukjent for folk flest. Verken det norske folk, mediene eller politikerne på Stortinget synes å engasjere seg for fredelige alternativer til dagens politikk. Kan vi finne alternativer til den rådende oppfatning om at man kan krige seg til fred?

Fredsaktivistene vil utfordre ungdomspolitikerne til å føre Norge inn i en ny tid hvor ikkevold og fredspolitikk kommer foran lojalitet til våre allierte og økonomiske interesser. Vil de ta utfordringen?

Sted: Litteraturhuset, Oslo
Tid: 09:00 – 16:00
Program

Vel møtt til spennende innlegg og debatt!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: