Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Politiet i Hellas truer med å arrestere EU og IMF representanter

Posted by Sjur Cappelen Papazian den februar 14, 2012

All we are Greeks! Saturday, February 18, International Day of Action

Gresk politi barket sammen med titusenvis av demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen i Aten, mens politikerne inne i bygningen jobbet på spreng med en ny sparepakke. Den nye pakken med svært upopulære sparetiltak ble vedtatt av den greske nasjonalforsamlingen mens opptøyene raste i Atens gater søndag kveld.

Titusener av demonstranter hadde samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen foran avstemningen om sparepakken. Samtidig gikk svartkledd ungdom til angrep med stein og bensinbomber, og kinoer, kafeer, butikker og banker ble satt i brann.

Sparepakken, som skal sikre ferske krisemidler til landet, er et vilkår for at EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) skal utbetale nye krisemidler til Hellas. De tre kreditorene står klar med 130 milliarder euro (985 milliarder kroner) i ferske lån til landet forutsatt at innstrammingstiltakene kommer på plass.

Hellas’ største fagforeningsgruppe for politi, Federation of Greek Police, truer nå med å utstede arrestasjonspapirer for folk som arbeider innen landets EU og IMF avdelinger for å kreve dypt upopulære krisetiltak. I et brev beskylder de dem for “… drive pengeutpressing og i hemmelighet fjerne demokratiet og den nasjonale suvereniteten” og at et av deres mål vil være IMFs lokale leder, Poul Thomsen.

Trusselen er primært symbolsk settersom en dommer blir nødt til å autorisere en slik arrestordre, men det viser uansett hvor dypt sinne det er mot utenlandske utlånere som har krevd drastiske lønns- og pensjonskutt i bytte mot kapital som kan holde landet flytende.

Og mens det er usannsynlig at politiet faktisk vil gripe representanter fra EU og IMF, så erklærer brevet at politiet er uvillig til å tvinge gjennom tiltakene eller å slå ned på dem som måtte protestere mot dem.

Folket i Hellas behøver nå internasjonal solidaritet og ber om støtte. La oss besvare deres opprop med å erklære «Vi er alle grekere!» Når et folk er angrepet, blir vi alle angrepet. Lørdag den 18. februar har derfor blitt erklært aom internasjonal mobiliseringsdag.

Greek police union wants to arrest EU/IMF officials

Greece Resists Austerity Plan, Police Union Threatens to Arrest EU Lenders

Greek Police Wanted to Arrest EU/IMF Officials Days Before Athens Burned, Not Protesters

Greek police union wants to arrest EU/IMF officials

When one people is attacked, all people are attacked

Ny sparepakke vedtatt i Hellas

Ny gresk skjebnedag – tåregass mot demonstranter

Legg igjen en kommentar